x

Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε

Υπουργική Απόφαση 7827/2019 - ΦΕΚ 1463/Β/2-5-2019 (Καταργημένη)

Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.).

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρούσα Υπουργική Απόφαση 7827/2019 καταργήθηκε με την Υπουργική Απόφαση 450/2025 - ΦΕΚ 159/Β/24-1-2025


Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 7827/2019

ΦΕΚ 1463/Β/2-5-2019

Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.).

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έχοντας υπόψη:

1.Την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2741/1999 «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και λοιπές διατάξεις» (Α' 199) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υποπαρ. ΙΔ.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού (Α' 85).

2.Το άρθρο 14 του ν. 4582/2018 «Θεματικός τουρισμός Ειδικές μορφές τουρισμού Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» (Α' 208) για τον τουρισμό γαστρονομίας.

3.Τον ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις» (Α' 112).

4.Το π.δ. 123/2016 «[...] ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού [...] μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού [...]» (Α' 208).

5.Το π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (Α' 210).

6.Το π.δ. 127/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Τουρισμού» (Α' 157), όπως ισχύει.

7.Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α' 98).

8.Την ΕΞ 5708 /15-11-2018 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την κατοχύρωση του νέου λογότυπου του ΕΣΠΕΚ.

9.Την ανάγκη επικαιροποίησης των κριτηρίων και διαδικασιών χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.

10.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την με αριθμ. 7529/16-4-2019 εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)

1.Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.), το οποίο θεσπίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2741/1999 και το οποίο χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 4582/2018, μπορούν να λαμβάνουν επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής κατόπιν αίτησής τους.

2.Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

3.Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης. Η απόκτηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι προαιρετική.

4.Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται για μια τριετία στο όνομα της επιχείρησης και αφορά στη συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η επιχείρηση, εφόσον επιθυμεί την ανανέωση

του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., πρέπει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη λήξη της τριετίας να υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Τουρισμού, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στα στοιχεία α, β, γ, δ του άρθρου 5 της παρούσας. Όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση του Σήματος, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι πλήρη, ελέγχονται από τα ειδικά συλλογικά όργανα για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων της χορήγησης του. Η ανανέωση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας ισχύει, επίσης, για μία τριετία. Το Υπουργείο Τουρισμού καλύπτει όλες τις δαπάνες λειτουργίας των ειδικών συλλογικών οργάνων.

5.Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι Σήμα με ειδικό λογότυπο του Υπουργείου Τουρισμού που περιλαμβάνεται στο άρθρο 8 της παρούσας απόφασης.

 

Άρθρο 2

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης του Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Η χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. γίνεται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν συνδυαστικά: α) τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «υποχρεωτικά κριτήρια» του πίνακα 1 του άρθρου 7 της παρούσας και β) λάβουν συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) βαθμών από τα «βαθμολογούμενα κριτήρια» που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 του άρθρου 7 της παρούσας. Οι πίνακες 1 και 2 αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παρούσας απόφασης.

 

Άρθρο 3

Διαδικασία Χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

1.Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από τριμελή ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου.

2.Τα ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου συγκροτούνται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και αποτελούνται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας (ΠΟΕΣΕ), ή, εν αδυναμία τούτου προς άσκηση των καθηκόντων του, από έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Τουρισμού. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ επιλέγονται από σχετική κατάσταση που υποβάλλει κάθε χρόνο η ΠΟΕΣΕ.

3.Ο έλεγχος εκ μέρους των ειδικών συλλογικών οργάνων έγκειται στη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της παρούσας για τη χορήγηση του Σήματος, όπως περιγράφονται στους πίνακες 2 και 3 του άρθρου 7 της παρούσας.

4.Η αιτούσα επιχείρηση δέχεται τους με ή χωρίς προειδοποίηση ελέγχους του οικείου συλλογικού οργάνου που ορίζεται για τον σκοπό αυτό. Το κόστος των προς δοκιμή φαγητών και κρασιών βαρύνει την ίδια.

5.Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο όταν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. κατά τις διατάξεις της παρούσας. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές παρέχουν συμβουλές στην επιχείρηση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του.

6.Τα ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου διενεργούν ελέγχους και στις επιχειρήσεις στις οποίες ήδη χορηγήθηκε το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα κατά τις διατάξεις της παρούσας, προκειμένου να πιστοποιούν τη διαρκή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων αυτής, κατά τη διάρκεια ισχύος του Σήματος. Ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανάκληση του Σήματος, εάν κάποια από τις προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 8 της παρούσας δεν τηρείται, εάν δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες που οδήγησαν στην αρχική βαθμολογία επί τη βάσει των κριτηρίων του άρθρου 7 της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση ουδεμία αξίωση έχει κατά του Υπουργείου Τουρισμού.

 

Άρθρο 4

Ανάκληση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Εκτός από τις περιπτώσεις που ρητά αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα ανακαλείται και στις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης.

Β. Μετακόμιση (στην περίπτωση αυτή το Σήμα χορηγείται με σύντομη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές με την εγκατάσταση προϋποθέσεις και εφόσον στη νέα επιχείρηση δεν έχουν μεταβληθεί οι σχετικές με τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις της παρούσας συνθήκες).

Γ. Αλλαγή του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα) ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού).

 

Άρθρο 5

Δικαιολογητικά χορήγησης Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

1.Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού ή στις οικείες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες τη διαβιβάζουν στην κεντρική υπηρεσία. Η αίτηση συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Απλή δήλωση ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα κριτήρια του άρθρου 7 της παρούσας απόφασης.

β. Αντίγραφο ενδεικτικού καταλόγου εδεσμάτων και εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων. Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και τα κριτήρια του άρθρου 7 της παρούσας και μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού.

γ. Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης.

δ. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €293,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001).

2.Οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ή την ανανέωση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι πλήρη, ελέγχονται στον χώρο της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής από τα τριμελή ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας.

 

Άρθρο 6

Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Στο Υπουργείο Τουρισμού τηρείται Μητρώο Ειδικών Σημάτων Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, όπου καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν. Το Μητρώο μπορεί να τηρείται και σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Άρθρο 7

Πίνακας 1: Υποχρεωτικά κριτήρια

Τα υποχρεωτικά κριτήρια είναι οι ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα. Τα κριτήρια αυτά είναι συνολικά είκοσι (20) και δεν βαθμολογούνται. Η αξιολόγηση τους γίνεται με απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ, όπου το ΝΑΙ σημαίνει ότι το εστιατόριο ικανοποιεί επαρκώς το εξεταζόμενο κριτήριο ενώ το ΟΧΙ σημαίνει ότι το εξεταζόμενο κριτήριο δεν ικανοποιείται. Η μη συμμόρφωση του εστιατορίου, έστω και με ένα από τα προαναφερόμενα υποχρεωτικά κριτήρια, αποτελεί λόγο απόρριψης της επιχείρησης.

(Βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)

 

Γενική παρατήρηση: Η επιχείρηση ενθαρρύνεται να προσαρμόζει τον κατάλογο στα εποχικά προϊόντα και εδέσματα, εφόσον τηρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και του άρθρου 7 της παρούσας και μετά από ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.

 

Πίνακας 2: Βαθμολογούμενα κριτήρια

Τα κριτήρια που τίθενται βαθμολογούνται το καθένα χωριστά με βάση την κλίμακα 1 έως 5. Η επιχείρηση καθίσταται επιλέξιμη για τη λήψη του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. εφόσον λάβει από τα βαθμολογούμενα κριτήρια συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) βαθμών. Τα βαθμολογούμενα κριτήρια έχουν ως εξής:

(Βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)

 

Τα βαθμολογούμενα κριτήρια λαμβάνουν μια τιμή από το 1 έως το 5 ανάλογα με τον παρακάτω πίνακα:(*)

 

(Βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)

 

Άρθρο 8

Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού είναι το ακόλουθο:

(Βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)

 

Άρθρο 9

Μεταβατικές διατάξεις

1.Τα Ειδικά Σήματα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, που είναι σε ισχύ και έχουν χορηγηθεί με τις διατάξεις της Τ/4333/882001 (Β' 1097) υπουργικής απόφασης, διατηρούνται σε ισχύ έως τη λήξη τους. Τυχόν έκτακτος έλεγχος στις επιχειρήσεις που έχουν το παλαιό Σήμα γίνεται με τις διατάξεις της Τ/4333/882001 υπουργικής απόφασης.

Η ανανέωση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί το Σήμα με τον παλαιό λογότυπο θα γίνει με τις διατάξεις της παρούσας.

2.Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν το Σήμα με τον παλαιό λογότυπο οφείλουν να το αντικαταστήσουν, μόλις λάβουν το Σήμα με τον νέο λογότυπο του άρθρου 8 της παρούσας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού.

3.Στις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης πριν από την ημερομηνία ισχύος της παρούσας, το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται με τις διαδικασίες της Τ/4333/882001 (Β' 1097) υπουργικής απόφασης.

 

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

1.Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2.Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η Τ/4333/8-8-2001 (Β' 1097) υπουργική απόφαση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Αθήνα, 19 Απριλίου 2019


(*)ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΦΕΚ 2095/Β/5-6-2019

Στην 7827/19.04.2019 απόφαση του Υπουργού Τουρισμού «Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1463/ τ.Β'/02.05.2019 στη σελίδα 174731, στον πίνακα βαθμολογούμενων κριτηρίων, πραγματοποιήθηκαν διορθώσεις σφαλμάτων που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 2095/Β/5-6-2019

 

 


Κατεβάσετε το αρχείο με το πρωτότυπο κείμενο, όπως είναι δημοσιευμένο στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) του Εθνικού Τυπογραφείου.


 

Έχει διαβαστεί 1989 φορές

Τελευταία Νέα