x

Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε

Εγκύκλιος 30/003/000/1387/2016 [26-4-2016]

Τροποποίηση του άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’
Αθήνα 26/04/2016
Αριθ. πρωτ. 30/003/000/1387
ΑΔΑ: 6ΛΧΒΗ-ΚΝΟ

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση του άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών»

A.1) Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. Β’ 761/22-03-2016 δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.Χ.Σ.149/2015 «Τροποποίηση του άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών» με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 39 (Ξύδι) του Κ.Τ.Π., ώστε να είναι σε συμφωνία με τις διατάξεις του άρθρου 6 (Παραγωγή και διάθεση ξυδιού) του ν. 4303/2014, καθώς και με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων [καν.(ΕΚ) 1169/2011] και με τη χρήση προσθέτων στα τρόφιμα [καν.(ΕΚ) 1333/2008].
2) Με την εν λόγω απόφαση Α.Χ.Σ., οι διατάξεις των παραγράφων 1 – 8 του άρθρου 39 του Κ.Τ.Π. αντικαθίστανται από νέες διατάξεις, σύμφωνες με την προαναφερθείσα νομοθεσία, οι οποίες αφορούν τις επιτρεπόμενες πρώτες ύλες οξοποιίας (παράγραφος 1), τις προβλεπόμενες κατηγορίες ξυδιών (παράγραφος 2), την ελάχιστη προβλεπόμενη οξύτητα των διαφόρων κατηγοριών ξυδιών (παράγραφος 3), την επισήμανση (παράγραφος 4), τη χρήση προσθέτων (παράγραφος 5), τον ορισμό των προϊόντων «αναπλήρωμα ξυδιού» και «διάλυμα οξικού οξέος – τεχνητό ξύδι» (παράγραφος 6), το διοικητικό έλεγχο των οξοποιείων (παράγραφος 7) και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά του προσφερόμενου στην κατανάλωση ξυδιού (παράγραφος 8).
Επιπλέον σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση Α.Χ.Σ., καταργούνται από την παράγραφο 12 (περί βαλσαμικού ξυδιού) του άρθρου 39 του Κ.Τ.Π. τα εξής σημεία:
α) η διάταξη με την οποία καθοριζόταν ότι η παρασκευή του βαλσαμικού ξυδιού επιτρεπόταν κατά παρέκκλιση της (αντικατασταθείσας πλέον) παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, καθ’ ότι το βαλσαμικό ξύδι υπάγεται πλέον στις προβλεπόμενες κατηγορίες ξυδιών [ν. 4303/2014 άρθ. 6 παρ.1 υποπαρ. 2(η)] και
β) η διάταξη σύμφωνα με την οποία η ισχύουσα υποχρέωση για την αναγραφή στην επισήμανση του βαλσαμικού ξυδιού των στοιχείων (επωνυμία και δήμος) του οξοποιείου που πραγματοποιεί την εμφιάλωση του εν λόγω προϊόντος ισχύει και για τα λοιπά ξύδια, καθ’ ότι η εν λόγω απαίτηση για την επισήμανση έχει πλέον καταργηθεί για τα λοιπά, πλην του βαλσαμικού, ξύδια [ν. 4303/2014 άρθ. 6 παρ.13 υποπαρ. 1(δ)].
Β. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. (www.gcsl.gr), στη διαδρομή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 Άρθρα Κ.Τ.Π. – Ισχύουσες εκδόσεις Ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π.). Τα ανηρτημένα αρχεία με τα άρθρα του Κ.Τ.Π. είναι σε μορφή pdf και υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσής τους. Το τροποποιηθέν, κατά τα ανωτέρω, άρθρο 39 του Κ.Τ.Π. έχει αναρτηθεί στο υποσύστημα ΟΠΣ: Νομοθεσία/Κώδικας Τροφίμων.
Σημειώνεται ακόμη ότι η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. (www.gcsl.gr), στη διαδρομή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Τροποποιήσεις Κ.Τ.Π. μετά την έκδοση 2009).

 

 

Έχει διαβαστεί 57 φορές

Τελευταία Νέα