x

Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε

Υπουργική Απόφαση 1510/99678/2015 - ΦΕΚ 2031/Β/17-9-2015

Ρύθμιση θεμάτων του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 62 παρ. 2, του Ν. 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α' 32),
β) των άρθρων 21 και 22 του Ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 247), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» και ισχύει,
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα, που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α' 98).
2.Το υπ’ αριθ. 65/2015 Π.δ. (ΦΕΚ Α' 106) αναφορικά με τον διορισμό Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.
3.Την αριθ. Υ20/2015 (ΦΕΚ Β' 1866) απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτριο Μελά».
4.Την ανάγκη επικαιροποίησης του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο πρότυπο για τα προϊόντα «ρυζόγαλο» και «κρέμα» κατά τρόπο ώστε να περιγράφονται τα προϊόντα που δύνανται να επισημαίνονται ως προϊόντα 'παραδοσιακά' ή 'αυθεντικής συνταγής' σε διαφοροποίηση από τα λοιπά ομοειδή προϊόντα με την επισήμανση «ρυζόγαλο» και «κρέμα».
5.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται ετήσια δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Καταργούνται οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«1. Θεσπίζεται πρότυπο ως εξής:
«"Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής"
Χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από:
1.Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών.
2.Ζάχαρη,
3.Ρύζι.
Το "Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής" θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,5% τουλάχιστον.
Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο προσθήκη νερού κατά την παρασκευή "ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής".
Κατά την παρασκευή του "ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής" επιτρέπεται μόνο:
Α. Η προσθήκη μικρής ποσότητας αμυλούχων ουσιών για παρασκευή προϊόντος πυκνότερης εμφάνισης.
Β. Η προσθήκη κρόκου αυγών.
Γ. Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.
Σε ομοειδή προϊόντα που παρεκκλίνουν του ανωτέρω πρότυπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο του όρου "ρυζόγαλο"».
«2. Θεσπίζεται πρότυπο ως εξής:
«"Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής"
Χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από:
1.νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υπο
στεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών.
2.Αμυλώδεις ουσίες,
3.Ζάχαρη.
Η "Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής" θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,8% τουλάχιστον.
Κατά την παρασκευή της "κρέμας αυθεντικής συνταγής" επιτρέπεται μόνο:
Α. Η προσθήκη κρόκου αυγών.
Β. Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.
Σε ομοειδή προϊόντα που παρεκκλίνουν του ανωτέρω πρότυπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο του όρου "κρέμα"».

Άρθρο 2
Καταργείται η τελευταία φράση του άρθρου 85 παρ. 5 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ήτοι: "Η χρησιμοποίηση του αποβουτυρωμένου ή αποκορυφωμένου γάλακτος για την παρασκευή κρέμας ή ρυζόγαλου απαγορεύεται".

Άρθρο 3
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2015


 

Τελευταία ενημέρωση
Έχει διαβαστεί 3009 φορές

Τελευταία Νέα