Κοινή Υπουργική Απόφαση 2919/95506/2017 - ΦΕΚ 3276/Β/18-9-2017
Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας.
Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 2919/95506/2017
ΦΕΚ 3276/Β/18-9-2017
Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Tις διατάξεις:
α) Της παρ. 2 του άρθρου 62, της παρ. 46 και του προτελευταίου εδαφίου του άρθρου 64 του ν. 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α΄ 32).
β) Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98).
2. Τους Κανονισμούς:
α) (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 347/671/20-12-2013) «για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου», όπως αυτός κάθε φορά ισχύει και ειδικότερα το άρθρο 81 αυτού.
β) (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 39//13-2-2008) «σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου».
3. Την με αριθμ. 258676/29-09-2003 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας «Τεχνικός κανονισμός ελέγχου και πιστοποίησης των υλικών αγενούς πολλαπλασιασμού της αμπέλου» (Β΄1517), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την αριθ. 282465/18-8-2006 όμοιά της (Β΄1142).
4. Την με αριθμ. 396943/09-11-1992 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας «Εγγραφή ποικιλιών αμπέλου στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών» (Β΄684), όπως συμπληρώθηκε με την αριθ. 290779/13-3-1997 απόφαση Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 193/Β/17-3-1997).
5. Την με αριθ. 1011/21054/18-2-2016 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε) αριθ. 2015/561, σχετικά με τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού» (Β’486), όπως κάθε φορά ισχύει.
6. Την με αριθ. 659/9588/24-01-2013 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, 555/2008 και 436/2009 της Επιτροπής, σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ταξινόμησης των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, της χορήγησης των νέων δικαιωμάτων φύτευσης σε εκτάσεις που προορίζονται για πειραματικούς σκοπούς και την καταχώρησή τους στο αμπελουργικό Μητρώο», όπως ισχύει κάθε φορά. (ΦΕΚ Β΄ 160/30-01-2013).
7. Του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 210).
8. Την αριθ. 11226/133908-30.11.2016 απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξιου Τσίπρα (ΦΕΚ Β’ 3903/2016) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειο Κόκκαλη».
9. Την εισήγηση της υπηρεσίας μας μετά από σύμφωνη γνώμη της ομάδας εργασίας όπως αυτή συστάθηκε και συγκροτήθηκε με την αριθ. 3397/46006/27-4-2015 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας σχετικά με την ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου» και όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 1785/18907/17-02-2017 και ισχύει και συνεδρίασε στις 3-4-2017.
10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και των ποικιλιών σταφιδοποιίας σύμφωνα με το άρθρο 81 του Καν (ΕΚ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και με την αριθ. 659/9588/24-01-2013 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 160), όπως κάθε φορά ισχύει.
Άρθρο 2
Ταξινόμηση
Η ταξινόμηση των ποικιλιών αμπέλου έχει ως εξής:
1) Στον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι περιλαμβάνονται όλες οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου οι οποίες διακρίνονται σε συνιστώμενες και επιτρεπόμενες.
Τα αμπελοοινικά προϊόντα που απαριθμούνται στο Μέρος ΙΙ του Παραρτήματος VII, του Καν. (ΕE) 1308/2013, όπως και τα αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) 110/2008, προέρχονται από τις εν λόγω οινοποιήσιμες ποικιλίες.
2) Στον Τίτλο ΙΙ του Παραρτήματος Ι περιλαμβάνονται οι ποικιλίες σταφιδοποιίας Σουλτανίνα Β και Κορινθιακή Ν και οι περιοχές όπου αυτές μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή ξηρής σταφίδας.
3) Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου N, Όψιμο Εδέσσης B, Μοσχάτο Αλεξανδρείας B, Όψιμο Σουφλίου B, Ραζακί (Κέρινο) B, Σουλτανίνα B, δύνανται να καλλιεργούνται ως οινοποιήσιμες σύμφωνα με τον Τίτλο Ι του Παραρτήματος Ι, αλλά και ως επιτραπέζιες (νωπή κατανάλωση)- χωρίς δικαίωμα στην περίπτωση αυτή να παραγάγουν οίνο προς εμπορία- σε όλη τη χώρα.
4) Σε κάθε περίπτωση τα αμπελοτεμάχια θα πρέπει να είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο με τον αντίστοιχο κωδικό της οινοποιήσιμης, της επιτραπέζιας ποικιλίας ή της ξηρής σταφίδας.
5) Στο παράρτημα ΙΙ της παρούσης περιλαμβάνεται ο κατάλογος των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της χώρας με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Άρθρο 3
Καταργούμενες διατάξεις
Από τη έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η με αριθ. 3534/96217/7-9-2015 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας» (Β΄1995), καταργείται.
Άρθρο 4
Παραρτήματα
Προσαρτώνται στην παρούσα απόφαση τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της και έχουν ως εξής:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
ΤΙΤΛΟΣ I
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΡΑΚΗΣ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης)
Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μοσχόμαυρο Ν, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Rouge N, Merlot N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.
Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αηδάνι άσπρο Β, Βιδιανό Β, Ζουμιάτικο Β (Δαμιάτης), Καρναχαλάδες Ν, Κερατσούδα Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β, Μπατίκι Β, Μπογιαλαμάδες Ν, Παμίδι Ν, Ρομπόλα Β, Σέφκα Ν, Φωκιανό Ν, Cinsaut N, Mourvedre N, Ugni Blanc B (Trebbiano).
Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου Ν, Όψιμο Σουψλίου Β είναι επιτρεπόμενες μόνο στην Περιφερειακή
Ενότητα Έβρου.
Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
2. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Δράμας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας,
Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Φλώρινας)
Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μοσχόμαυρο Ν, Νεγκόσκα Ν, Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα και Μαύρο Ναούσης μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Π.Ο.Π. Νάουσα), Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Gewurztraminer Rs (1), Grenache Rouge N, Merlot N, Riesling B, Sauvignon Blanc B, Semillon B, Syrah N.
Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αγούμαστος Β, Ασπρούδα Σερρών Β, Βιδιανό Β, Βοϊδομάτης Ν, Ζουμιάτικο Β (Δαμιάτης), Κοϊνιάρικο Ν, Κορίθι Ν, Κυδωνίτσα Β, Κουκούλι Β, Λιάτικο Ν, Μαυροδάφνη Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο άσπρο Β, Μπατίκι Β, Παμίδι Ν, Πρικνάδι Β, Ρομπόλα Β, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σέφκα Ν, Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο), Φωκιανό Ν, Χονδρόμαυρο Ν(2), Aglianico N, Barbera N, Cinsaut N, Cot (Malbec) N, Malvasia di Candia Aromatica B, Montepulciano N, Mourvedre N, Nebbiolo N, Negro Amaro N, Petit Verdot N, Pinot Noir N, Refosco N, Sangiovese N,
Sylvaner B, Tannat N, Tempranillo N, Touriga Nacional N, Verdicchio Bianco B, Viognier B, Ugni Blanc B (Trebbiano).
Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου N είναι επιτρεπόμενη στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας,
Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Σερρών, και Χαλκιδικής.
Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης,
Χαλκιδικής και Καβάλας.
Η ποικιλία Όψιμο Εδέσσης Β (Αμάσσι, Καρατζόβας, Φούστανη) είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή
Ενότητα Πέλλας.
Η ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β είναι επιτρεπόμενη στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας,
Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής και Σερρών.
Η ποικιλία Τσάπουρνο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στην
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και δεν επιτρέπεται η επέκτασή της, λόγο χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.
3. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας)
Συνιστώμενες: Μαλαγουζιά Β, Ντεμπίνα Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Chardonnay B, Gewurztraminer Rs (1), Merlot N, Riesling B.
Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Ασπρούδες Β(2), Βερτζαμί Ν, Βλάχικο Ν, Κορίθι Ν, Κοντοκλάδι Β, Μαυρούδια Ν(2), Μπεκάρι Ν, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα), Pinot Noir N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.
4. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας & Σποράδων)
Συνιστώμενες: Ασύρτικο Β, Ζαλοβίτικο Ν, Κρασάτο Ν, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μαύρο Μεσενικόλα Ν, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Μοσχάτο Αμβούργου Ν* (Μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου, μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στα όρια του Δήμου Τυρνάβου), Ντεμπίνα Β, Ξινόμαυρο Ν (Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα), Ροδίτης Rs (Αλεπού), Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σταυρωτό Ν (Αμπελακιώτικο μαύρο), Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Rouge N, Maccabeu B, Merlot N, Sauvignon Blanc B, Syrah N.
* συνιστώμενη μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Ασπρούδες Β(2), Βερτζαμί Ν, Βλάχικο Ν, Βραδυανό Ν, Καρτσιώτης Ν, Κουμιώτης Β, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο Αμβούργου
Ν, Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχάτο μαύρο Ν, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Μπατίκι Β, Ρητινό Ν, Σέφκα Ν, Συκιώτης Ν, Alicante Bouschet N, Cinsaut Ν, Gewurztraminer Rs (1), Nebbiolo N, Riesling B, Sangiovese N, Ugni Blanc B (Trebbiano), Vermentino N.
5. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΑΑΑΑΑΣ
[Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής (πλην της νήσου Κυθήρων),
Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας]
Συνιστώμενες: AyimpYiTiKO Ν, Αηδάνι άσπρο Β, Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βολίτσα μαύρη Ν, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρηΛ Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ρομπόλα Β, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Merlot N, Refosco N, Riesling B, Sauvignon Blanc N, Syrah N.
Επιτρεπόμενες: Ασπρούδες B(2), Βερτζαμί Ν, Βραδυανό Ν, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Καραμπράίμης Ν, Καστελιώτικο Ν, Κοντοκλάδι Β, Κορίθι Ν, Κοριτσάνος Ν, Λιάτικο Ν, Μαυροδάφνη Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Μουδιάτικο Ν, Moύχταpo Ν, Μυγδάλι Β, Ξινόμαυρο Ν(Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα), Ρητινό Ν, Σκυλοπνίκτης Ν, Φωκιανό Ν, Aglianico N, Gewurztraminer Rs (1), Grechetto B, Greco B, Greganico B, Maccabeu B, Pinot Noir N, Verdicchio Bianco B, Viognier B, Semillon B, Schioppettino N, Ugni Blanc B (Trebbiano).
Η ποικιλία Ραζακί Β (Κέρινο) είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.
Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
6. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
[Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχάΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας
(συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων) και Μεσσηνίας]
Συνιστώμενες: Aγιωpγίτικo Ν {Μαύρο Νεμέας, μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Νεμέα}, Αηδάνι άσπρο Β, Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Αυγουστιάτης Ν, Βολίτσα μαύρη Ν, Γλυκερήθρα B, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Κυδωνίτσα Β, Λαγόρθι B(1), Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μαυροδάφνη Ν, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά,Μονοβασίτικο), Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχοφίλερο Ν(1) (Μαυροφίλερο), Πετρουλιανός Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ροκανιάρης Β, Ρομπόλα Β(1), Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο),
Σκιαδόπουλο B (Σαχάρα), Σκλάβα Β, Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Cinsaut N, Gewurztraminer Rs(1), Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Merlot N, Refosco N, Riesling B, Sauvignon Blanc B, Syrah N, Ugni Blanc B (Trebbiano).
Επιτρεπόμενες: Ασπρούδα Πατρών Β (Σανταμεριάνα), Ασπρούδες B(2), Βερτζαμί Ν, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Βιολεντό Rs, Βοϊδομάτης Ν, Βολίτσα άσπρη Β, Ζακυνθινό Β, Θράψα Ν, Θραψαθήρι Β, Καλαβρυτινό μαύρο Ν, Κολλινιάτικο Ν, Κοριτσάνος Ν, Κοτσιφάλι Ν, Μαυροτράγανο Ν, Μαυρούδια Ν(2), Μυγδάλι Β, Ξινόμαυρο Ν, Ποταμίσι Β, Σιδερίτης Rs, Σκυλοπνίχτης Ν, Φιλέρι Rs(2), Φωκιανό Ν, Χονδρόμαυρο Καλαβρύτων Ν, Ψιλόμαυρο Καλαβρύτων Ν, Arintho B, Alvarinho B, Cot (Malbec) N, Alicante Bouschet N, Malvasia di Candia Aromatica B, Mourvedre N, Negro Amaro N, Pinot Noir N, Tempranillo N, Viognier B.
Η ποικιλία Κορινθιακή Ν, είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας,
Κορινθίας και Μεσσηνίας.
H ποικιλία Σουλτανίνα Β, είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Κορινθίας.
Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.
7. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας)
Συνιστώμενες: Αρακλινός Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βαρδέα Β, Βερτζαμί Ν, Γουστολίδι Β (Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας), Ζακυνθινό Β, θειακό B, Κακοτρύγης Β, Κατσακούλιας Ν, Κορίθι Ν, Λαγόρθι B, Μαλαγουζιά Β, Μαυροδάφνη Ν, Μοσχατέλλα Β (Μοσχαρδίνια), Μοσχάτο άσπρο Β, Μυγδάλι Β, Παπαδικό Ν, Παύλος Β, Πετροκόριθο μαύρο Ν, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ρομπόλα Β, Σκιαδόπουλο Β (Σαχάρα), Σκοπελίτικο Ν, Χλώρες Β, Chardonnay B, Sauvignon Blanc B, Merlot N.
Επιτρεπόμενες: Αγούμαστος Β, Αμφιόνη Ν, Αρετή Β, Ασπροβέρτζαμο Β, Ασπρούδες Β(2), Βιολεντό Rs, Βοϊδομάτης Ν, Βόσσος Β, Γλυκοπάτι Ν, Κοζανίτης Β, Κοκκινοβοστίτσα Ν, Κοντοκλάδι Β, Κορφιάτης Ν, Κουτσουμπέλι Rs, Μοσχοφίλερο N(1) (Μαυροφίλερο), Πατρινό Ν, Πετροκόριθο λευκό Β, Ρομπόλα κόκκινη Ν, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σκυλόκλημα Β, Σκυλοπνίχτης Ν, Τουρκοπούλα Rs, Τσαούσι Β, Φειδιά Ν, Φιλέρι Rs (2), Cabernet Sauvignon N.
Η ποικιλία Κορινθιακή Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλλονιάς,
Λευκάδας και Ζακύνθου.
8.. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Λήμνου, Σάμου και Χίου)
Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Λημνιό Ν (Καλαμπάκι, μόνο για τη νήσο Λήμνο), Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Μοσχάτο άσπρο Β.
Επιτρεπόμενες: Αγιαννιώτικο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βάφτρα Ν, Βιδιανό Β, Κοτσιφάλι Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαυροτράγανο Ν, Μοσχάτο μαύρο Ν, Μπεγλέρι B, Ρητινό Ν, Σαββατιανό Β
(Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Φωκιανό Ν, Χιδηριώτικο Ν (Καλλονιάτικο), Χιώτικο κρασερό Ν.
9. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας, Μήλου, Πάρου, Νάξου, Τήνου, Μυκόνου,
Άνδρου & Θήρας)
Συνιστώμενες: Αηδάνι άσπρο Β, Αηδάνι μαύρο Ν, Αθήρι Β, Αθήρι μαύρο Ν( Μαυράθηρο), Ασύρτικο Β, Μονεμβασιά Β (Μονοβασιά, Μονομβασίτικο), Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Ποταμίσι Β.
Επιτρεπόμενες: Αγιαννιώτικο Ν, Αγριογλυκάδι B, Αρμελετούσα Ν, Ασπρούδα Σαντορίνης Β, Αυγουστιάτης Ν, Βάφτρα Ν (Βάψα), Βάφτρα άσπρη Β, Βοϊδομάτης Ν, Βοϊδομάτης άσπρος Β, Γαϊδουριά Β, Γλυκάδι B, Δαφνί Β (Δαφνιά), Οράψα Ν, Οραψαθήρι Β, Καραμπραΐμης Ν, Κατσανό Β, Κοτσιφάλι Ν, Κουμάρι Ν, Κρητικό B, Κυδωνίτσα Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαλουκάτο Β, Μανδηλαριά άσπρη Β, Μαυροκόρακας Ν (Μαυροκόκορας), Μαυροτράγανο Ν, Μοσχάτο άσπρο Β, Μοσχάτο μαύρο Ν, Ξερομαχαιρούδα Β, Πλατάνι Β, Πλυτό Β, Ραζακί Β, Ροδίτης Rs (Αλεπού), Ροκανιάρης Β, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σεριφιώτικο Ν, Σταυροχιώτικο N, Φλασκασύρτικο Β, Φωκιανό Ν, Ψαροσύρικο Ν.
10. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου, Κω, Καρπάθου και Καλύμνου)
Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη ), Μοσχάτο άσπρο Β (Μοσχάτο Τράνι, μόνο στην οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Π.Ο.Π. Μοσχάτος Ρόδου), Cabernet Sauvignon N, Grenache Rouge N, Syrah N, Ugni Blanc B (Trebbiano).
Επιτρεπόμενες: Αηδάνι μαύρο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Γαϊδουριά Β, Διμηνίτης Ν, Κυδωνίτσα Β, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαλουκάτο Β, Μαυροθήρικο Ν, Μαυροτράγανο Ν,
Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β, Ραζακί Β (Κέρινο), Σουλτανίνα Β, Φωκιανό Ν, Cinsaut N, Chardonnay B, Merlot N, Mourvedre N, Sauvignon Blanc B, Tempranillo N.
11. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
(Περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου καιΧανίων)
Συνιστώμενες: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Δαφνί Β (Δαφνιά), θραψαθήρι Β, Κοτσιφάλι Ν, Λαδικινό Ν, Λιάτικο Ν, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο άσπρο Β (Μοσχάτο Σπίνας Μοσχάτο Μάζας), Πλυτό Β, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenache Blanc B, Grenache Rouge N, Malvasia di Candia Aromatica B, Sauvignon Blanc B, Syrah N.
Επιτρεπόμενες: Αγιωργίτικο Ν, Αυγουστιάτης Ν, Βαλα’ίτης Β, Βοϊδομάτης Ν, Δερματάς Β, θράψα Ν(2), Κυδωνίτσα Β, Λημνιό Ν, Λημνιώνα Ν, Μαλαγουζιά Β, Μαυροτράγανο Ν, Μοσχοφίλερο Ν(1), Μπεγλέρι Β, Ξινόμαυρο Ν, Ραζακί Β (Κέρινο), Ρωμέϊκο Ν, Σαββατιανό Β (Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο), Σουλτανίνα Β, Ταχτάς Β, Τσαρδάνα Ν, Φωκιανό Ν, Alicante Bouschet N, Gewurztraminer Rs (1), Maccabeu B, Mourvedre N, Merlot N, Roussanne B, Sylvaner B, Ugni Blanc B (Trebbiano), Viognier B.
Η ποικιλία Κοτσιφολιάτικο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στην
Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Δεν επιτρέπεται η επέκτασή της, λόγο χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
• Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η φύτευση της ποικιλίας συστήνεται σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω.
• Ο εκθετικός αριθμός 2 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λ.π.
ΤΙΤΛΟΣ II ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΟΙΙΑΣ
Π.Ε. ΑΡΓΟΑΙΛΑΣ Κορινθιακή Ν, Σουλτανίνα Β
Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ Κορινθιακή Ν
Π.Ε. ΛΩΛΕΚΑΝΗΣΟΥ Σουλτανίνα Β
Π. Ε ΖΑΚΥΝΘΟΥ Κορινθιακή Ν
Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ
Κορινθιακή Ν, Σουλτανίνα Β
Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σουλτανίνα Β
Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Κορινθιακή Ν
Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Κορινθιακή Ν, Σουλτανίνα Β
Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ Σουλτανίνα Β
Π.Ε. ΛΕΥΚΑΑΟΣ Κορινθιακή Ν
Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κορινθιακή Ν
Π.Ε.ΡΕΘΥΜΝΗΣ Σουλτανίνα Β
Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ Σουλτανίνα Β
Σημειώσεις- Επεξηγήσεις:
Οι κύριες ποικιλίες αναγράφονται με έντονα γράμματα και στη συνέχεια ακολουθεί: α) το αρχικό γράμμα που υποδηλώνει το χρώμα της σταφυλής ως εξής:
B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs (Ροζέ), G (Γκρι) και β) εντός παρένθεσεως το/τα συνώνυμα αυτών
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
| ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ |
|
|||||
Κύριο όνομα |
Συνώνυμα |
Κύριο όνομα |
Συνώνυμα |
|
||
Aglianico N |
|
|
|
|
||
Alvarinho B |
|
|
|
|
||
Alicante Bouschet N |
|
|
|
|
||
Arintho B |
|
|
|
|
||
Barbera N |
|
|
|
|
||
Cabernet Franc N |
|
|
|
|
||
Cabernet Sauvignon N |
|
|
|
|
||
Carignan N |
|
|
|
|
||
Chardonnay B |
|
|
|
|
||
Cinsaut N |
|
|
|
|
||
Cot N |
Malbec |
|
|
|
||
Gewurztraminer Rs |
|
|
|
|
||
Grechetto B |
|
|
|
|
||
Greco B |
|
|
|
|
||
Grecanico B |
|
|
|
|
||
Grenache Blanc B |
|
|
|
|
||
Grenache Rouge N |
|
|
|
|
||
Maccabeu B |
|
|
|
|
||
Malvasia di Candia Aromatica B |
|
|
|
|
||
Merlot N |
|
|
|
|
||
Montepulciano N |
|
|
|
|
||
Mourvedre N |
|
|
|
|
||
Nebbiolo N |
|
|
|
|
||
Negro Amaro N |
|
|
|
|
||
Petit Verdot N |
|
|
|
|
||
Pinot Noir N |
|
|
|
|
||
Riesling B |
|
|
|
|
||
Refosco N |
|
|
|
|
||
Roussanne B |
|
|
|
|
||
Sauvignon Blanc B |
|
|
|
|
||
Sangiovese N |
|
|
|
|
||
Schioppettino N |
|
|
|
|
||
Semillon B |
|
|
|
|
||
Sylvaner B |
|
|
|
|
||
Syrah N |
|
|
|
|
||
Tannat N |
|
|
|
|
||
Tempranillo N |
|
|
|
|
||
Touriga Nacional N |
|
|
|
|
||
Ugni Blanc B |
Trebbiano |
|
|
|
||
Verdicchio Bianco B |
|
|
|
|
||
Vermentino N |
|
|
|
|
||
Viognier B |
|
|
|
|
||
Αγιαννιώτικο N |
|
Agianniotiko N |
|
|
||
Αγιωργίτικο N |
Μαύρο Νεμέας (1) |
Agiorgitiko N |
Mavro Nemeas(1) |
|
||
Αγούμαστος B |
|
Agoumastos B |
|
|
||
Αγριογλυκάδι B |
|
Agrioglykadi B |
|
|
||
Αηδάνι άσπρο Β |
|
Aidani aspro B |
|
|
||
Αηδάνι μαύρο Ν |
|
Aidani mavro N |
|
|
||
Αθήρι Β |
|
Athiri B |
|
|
||
Αθήρι μαύρο Ν |
Μαυράθηρο |
Athiri mavro N |
Mavrathiro |
|
||
Αμφιόνη Ν |
|
Amfioni N |
|
|
||
Αρακλινός Ν |
|
Araklinos N |
|
|
||
Αρετή Β |
|
Areti B |
|
|
||
Αρμελετούσα Ν |
|
Armeletoussa N |
|
|
||
Ασπροβέρτζαμο Β |
|
Asprovertzamo B |
|
|
||
Ασπρούδα Πατρών Β |
Σανταμεριάνα |
Asprouda Patron B |
Santameriana |
|
||
Ασπρούδα Σαντορίνης Β |
|
Asprouda Santorinis B |
|
|
||
Ασπρούδα Σερρών Β |
|
Asprouda Serron B |
|
|
||
Ασπρούδες Β |
|
Asproudes B |
|
|
||
Ασύρτικο Β |
|
Assyrtiko B |
|
|
||
Αυγουστιάτης Ν |
|
Avgoustiatis N |
|
|
||
Βαλαϊτης Β |
|
Valaitis B |
|
|
||
ΒαρδέαΒ |
|
Vardea B |
|
|
||
Βάφτρα άσπρη Β |
|
Vaftra aspri B |
|
|
||
Βάφτρα Ν |
Βάψα |
Vaftra N |
Vapsa |
|
||
Βερτζαμί Ν |
|
Vertzami N |
|
|
||
Βηλάνα Β |
|
Vilana B |
|
|
||
Βιδιανό Β |
|
Vidiano B |
|
|
||
Βιολεντό Rs |
|
Violento Rs |
|
|
||
Βλάχικο Ν |
|
Vlachiko N |
|
|
||
Βοϊδομάτης άσπρος Β |
|
Voidomatis aspros B |
|
|
||
Βοϊδομάτης Ν |
|
Voidomatis N |
|
|
||
Βολίτσα άσπρη Β |
|
Volitsa aspri B |
|
|
||
Βολίτσα μαύρη Ν |
|
Volitsa mavri N |
|
|
||
Βόσσος Β |
|
Vossos B |
|
|
||
Βραδυανό Ν |
|
Vradyano N |
|
|
||
Γαϊδουριά Β |
|
Gaidouria B |
|
|
||
Γλυκάδι Β |
|
Glykadi B |
|
|
||
Γλυκερήθρα Β |
|
Glykerithra B |
|
|
||
Γλυκοπάτι Ν |
|
Glykopati N |
|
|
||
Γουστολίδι Β |
Αυγουστολίδι, Βοστίλιδας |
Goustolidi B |
Avgoustolidi, Vostilidas |
|
||
Δαφνί Β |
Δαφνιά |
Dafni B |
Dafnia |
|
||
Δερματάς Β |
|
Dermatas B |
|
|
||
Διμηνίτης Ν |
|
Diminitis N |
|
|
||
Ζακυνθινό Β |
|
Zakynthino B |
|
|
||
Ζαλοβίτικο Ν |
|
Zalovitiko N |
|
|
||
Ζουμιάτικο Β |
Δαμιάτης |
Zoumiatiko B |
Damiatis |
|
||
Θειακό B |
|
Thiako B |
|
|
||
Θράψα Ν |
|
Thrapsa N |
|
|
||
Θραψαθήρι Β |
|
Thrapsathiri B |
|
|
||
Κακοτρύγης Β |
|
Kakotrygis B |
|
|
||
Καλαβρυτινό μαύρο Ν |
|
Kalavrytino mavro N |
|
|
||
Καραμπραϊμης Ν |
|
Karabraimis N |
|
|
||
Καρναχαλάδες Ν |
|
Karnachalades N |
|
|
||
Καρτσιώτης Ν |
|
Kartsiotis N |
|
|
||
Καστελιώτικο Ν |
|
Kasteliotiko N |
|
|
||
Κατσακούλιας Ν |
|
Katsakoulias N |
|
|
||
Κατσανό Β |
|
Katsano B |
|
|
||
Κερατσούδα Ν |
|
Keratsouda N |
|
|
||
Κοζανίτης Β |
|
Kozanitis B |
|
|
||
Κοϊνιάρικο Ν |
|
Koiniariko N |
|
|
||
Κοκκινοβοστίτσα Ν |
|
Kokkinovostitsa N |
|
|
||
Κολλινιάτικο Ν |
|
Kolliniatiko N |
|
|
||
Κοντοκλάδι Β |
|
Kontokladi B |
|
|
||
Κορίθι Ν |
|
Korithi N |
|
|
||
Κορινθιακή Ν |
|
Korinthiaki N |
|
|
||
Κοριτσάνος Ν |
|
Koritsanos N |
|
|
||
Κορφιάτης Ν |
|
Korfiatis N |
|
|
||
Κοτσιφάλι Ν |
|
Kotsifali N |
|
|
||
Κοτσιφολιάτικο Ν |
|
Kotsifoliatiko N |
|
|
||
Κουκούλι Β |
|
Koukouli B |
|
|
||
Κουμάρι Ν |
|
Koumari N |
|
|
||
Κουμιώτης Β |
|
Koumiotis B |
|
|
||
Κουτσουμπέλι Rs |
|
Koutsoubeli Rs |
|
|
||
Κρασάτο Ν |
|
Krassato N |
|
|
||
Κρητικό Β |
|
Kritiko B |
|
|
||
Κυδωνίτσα Β |
|
Kydonitsa B |
|
|
||
Λαγόρθι Β |
|
Lagorthi B |
|
|
||
Λαδικινό Ν |
|
Ladikino N |
|
|
||
Λημνιό Ν |
Καλαμπάκι(2) |
Limnio N |
Kalabaki(2) |
|
||
Λημνιώνα Ν |
|
Limniona N |
|
|
||
Λιάτικο Ν |
|
Liatiko N |
|
|
||
Μαλαγουζιά Β |
|
Malagousia B |
|
|
||
Μαλουκάτο Β |
|
Maloukato B |
|
|
||
Μανδηλαριά άσπρη Β |
|
Mandilaria aspri B |
|
|
||
Μανδηλαριά Ν |
Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη |
Mandilaria N |
Amorgiano, Doubrena mavri, Kountoura mavri |
|
||
Μαύρο Μεσενικόλα Ν |
|
Mavro Messenikola N |
|
|
||
Μαυροδάφνη Ν |
|
Mavrodafni N |
|
|
||
Μαυροθήρικο Ν |
|
MavrothirikoN |
|
|
||
Μαυροκόρακας Ν |
Μαυροκόκορας |
Mavrokorakas N |
Mavrokokoras |
|
||
Μαυροτράγανο Ν |
|
Mavrotragano N |
|
|
||
Μαυρούδια Ν |
|
Mavroudia N |
|
|
||
Μονεμβασιά Β |
Μονοβασιά, Μονομβασίτικο |
Monemvassia B |
Monovassia, Monomvassitiko |
|
||
Μοσχατέλλα Β |
Μοσχαρδίνια |
Moschatella B |
Moschardinia |
|
||
Μοσχάτο Αλεξανδρείας Β |
|
Moschato Alexandrias B |
|
|
||
Μοσχάτο Αμβούργου Ν |
Μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου(3) |
Moschato Amvourgou N |
Moschato mavro Tirrnavou(3) |
|
||
Μοσχάτο άσπρο Β |
Μοσχάτο Σπίνας (4) Μοσχάτο Μάζας (4) Μοσχάτο Τράνι(5) |
Moschato aspro B |
Moschato Spinas (4), Moschato Mazas (4), Moschato Trani (5) |
|
||
Μοσχάτο μαύρο Ν |
|
Moschato mavro N |
|
|
||
Μοσχόμαυρο Ν |
|
Moschomavro N |
|
|
||
Μοσχοφίλερο Ν |
Μαυροφίλερο |
Moschofilero N |
Mavrofilero |
|
||
Μουδιάτικο Ν |
|
Moudiatiko N |
|
|
||
Μούχταρο Ν |
|
Mouchtaro N |
|
|
||
Μπατίκι Β |
|
Batiki B |
|
|
||
Μπεγλέρι Β |
|
Begleri B |
|
|
||
Μπεκάρι Ν |
|
Bekari N |
|
|
||
Μπογιαλαμάδες Ν |
|
Bogialamades N |
|
|
||
Μυγδάλι Β |
|
Mygdali B |
|
|
||
Νεγκόσκα Ν |
|
Negoska N |
|
|
||
Ντεμπίνα Β |
|
Debina B |
|
|
||
Ξερομαχαιρούδα Β |
|
Xeromacherouda B |
|
|
||
Ξινόμαυρο Ν |
Ξινόγκαλτσο, Ποπόλκα, Μαύρο Ναούσης(6) |
Xinomavro N |
Xinogaltso, Popolka, Mavro Naoussis(6) |
|
||
Όψιμο Εδέσσης Β |
Αμάσσι, Καρατζόβας, Φούστανη |
Opsimo Edessis B |
Amassi, Karatzovas, Foustani |
|
||
Όψιμο Σουφλίου Β |
|
Opsimo Soufliou B |
|
|
||
Παμίδι Ν |
|
Pamidi N |
|
|
||
Παπαδικό Ν |
|
Papadiko N |
|
|
||
Πατρινό Ν |
|
Patrino N |
|
|
||
Παύλος Β |
|
Pavlos B |
|
|
||
Πετροκόριθο λευκό Β |
|
Petrokoritho lefko B |
|
|
||
Πετροκόριθο μαύρο Ν |
|
Petrokoritho mavro N |
|
|
||
Πετρουλιανός Β |
|
Petroulianos B |
|
|
||
Πλατάνι Β |
|
Platani B |
|
|
||
Πλυτό Β |
|
Plyto B |
|
|
||
Ποταμίσι Β |
|
Potamissi B |
|
|
||
Πρικνάδι Β |
|
Priknadi B |
|
|
||
Ραζακί Β |
Κέρινο |
Razaki |
Kerino |
|
||
Ρητινό Ν |
|
Ritino N |
|
|
||
Ροδίτης Rs |
Αλεπού |
Roditis Rs |
Alepou |
|
||
Ροκανιάρης Β |
|
Rokaniaris B |
|
|
||
Ρομπόλα Β |
|
Robola B |
|
|
||
Ρομπόλα κόκκινη Ν |
|
Robola kokkini N |
|
|
||
Ρωμέικο Ν |
|
Romeiko N |
|
|
||
Σαββατιανό Β |
Δουμπραίνα άσπρη, Κουντούρα άσπρη, Περαχωρίτικο, Σακέικο |
Savvatiano B |
Doubrena aspri, Kountoura aspri, Perachoritiko, Sakeiko, |
|
||
Σεριφιώτικο Ν |
|
Serifiotiko N |
|
|
||
Σέφκα Ν |
|
Sefka N |
|
|
||
Σιδερίτης Rs |
|
Sideritis Rs |
|
|
||
Σκιαδόπουλο Β |
Σαχάρα |
Skiadopoulo B |
Sachara |
|
||
Σκλάβα Β |
|
Sklava B |
|
|
||
Σκοπελίτικο Ν |
|
Skopelitiko N |
|
|
||
Σκυλόκλημα Β |
|
Skyloklima B |
|
|
||
Σκυλοπνίκτης Ν |
|
Skylopnichtis N |
|
|
||
Σουλτανίνα Β |
|
Soultanina B |
|
|
||
Σταυροχιώτικο N |
|
StavrochiotiKO N |
|
|
||
Σταυρωτό Ν |
Αμπελακιώτικο μαύρο |
Stavroto N |
Abelakiotiko mavro |
|
||
Συκιώτης Ν |
|
Sykiotis N |
|
|
||
Ταχτάς Β |
|
Tachtas B |
|
|
||
ΤουρκοπούλαRs |
|
Tourkopoula Rs |
|
|
||
Τσαούσι Β |
|
Tsaoussi B |
|
|
||
Τσάπουρνο Ν |
|
Tsapourno N |
|
|
||
ΤσαρδάναΝ |
|
Tsardana N |
|
|
||
Φειδιά Ν |
|
Fidia N |
|
|
||
Φιλέρι Rs |
|
Fileri Rs |
|
|
||
Φλασκασύρτικο Β |
|
Flaskassyrtiko B |
|
|
||
Φωκιανό Ν |
|
Fokiano N |
|
|
||
Χιδηριώτικο Ν |
Καλλονιάτικο |
Chidiriotiko N |
Kalloniatiko |
|
||
Χιώτικο κρασερό Ν |
|
Chiotiko Krassero N |
|
|
||
Χλώρες Β |
|
Chlores B |
|
|
||
Χονδρόμαυρο Καλαβρύτων Ν |
|
Chondromavro Kalavryton N |
|
|
||
Χονδρόμαυρο Ν |
|
Chondromavro N |
|
|
||
Ψαροσύρικο Ν |
|
Psarossyriko N |
|
|
||
Ψιλό μαύρο Καλαβρύτων Ν |
|
Psilomavro Kalavryton N | |
||||
(1) Μόνο για την οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ΝΕΜΕΑ
(2) Μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στη Λήμνο
(3) Μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στα όρια του Δήμου Τυρνάβου
(4) Movo για το αμπελουργικό διαμέρισμα Κρήτης
(5) Μόνο για την οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Μοσχάτος Ρόδου
(6) Μόνο για την οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνου Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ΝΑΟΥΣΑ
Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2017
Κατεβάσετε το αρχείο με το πρωτότυπο κείμενο, όπως είναι δημοσιευμένο στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) του Εθνικού Τυπογραφείου.
Κοινή Υπουργική Απόφαση 2919/95506/2017 - ΦΕΚ 3276/Β/18-9-2017