Υπουργική Απόφαση 2254/53201/2016 - ΦΕΚ 1352/Β/13-5-2013
Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και των διαδικασιών λειτουργίας και ελέγχου των οινοποιείων στις περιπτώσεις συστέγασης με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, χυμού από σταφύλια ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη
και σακχαρούχες ύλες.
Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 2254/53201/2016
ΦΕΚ 1352/Β/13-5-2013
Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και των διαδικασιών λειτουργίας και ελέγχου των οινοποιείων στις περιπτώσεις συστέγασης με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, χυμού από σταφύλια ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη και σακχαρούχες ύλες.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α' 98).
β) Της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 396/1976 (Α'198), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 παρ. 2 του Ν. 4337/2015 (Α'129), με το άρθρο 19 της από 24122015 ΠΝΠ (Α'182) και με το άρθρο 44 παρ. 4 του Ν. 4384/2016 (Α'78).
γ) Του Ν. 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α' 32).
δ) Του Π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α' 114).
ε) Του Π.δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 116).
2.Τους Κανονισμούς όπως ισχύουν:
α) (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013 «για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου» (L 347/2013).
β) (ΕΚ) αριθ. 607/2009 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2009 «για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τις παραδοσιακές ενδείξεις, την επισήμανση και την παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα» (L 193/2009). γ) (ΕΚ) 606/2009 της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2009 «για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται» (L 193/2009).
δ) (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής της 27ης Ιουνίου 2008«για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής και τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα» (L 170/2008).
ε) (ΕΚ) αριθ. 436/2009 της Επιτροπής της 26ης Μαΐου 2009για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουργικό μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις και την συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων και τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα (L 128/2009).
3.Την υπ’ αριθμ. 388052/8.8.2001 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας «Εφαρμογή του Καν(ΕΚ) 2729/00 της Επιτροπής σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής όσον αφορά τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα» (Β' 1089).
4.Την υπ’ αριθμ. 331058/25.9.2008 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του ειδικού μέτρου στήριξης «Χρησιμοποίηση συμπυκνωμένου και ανακαθορισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών για την αύξηση του φυσικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων» (Β' 2001).
5.Την υπ’ αριθ. 285870/1.9.2004 κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν (ΕΚ) 884/2001 της Επιτροπής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων και των βιβλίων που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα» (Β' 1372) όπως ισχύει.
6.Την υπ’ αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 607/2009 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) 1234/2007 όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, την επισήμανση και παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα» όπως ισχύει (Β' 3324).
7.Την υπ’ αριθμ. 5042/116548/26.10.2015 υπουργική απόφαση «Καθορισμός των ειδικών όρων εμφιαλώσεως των οίνων» (Β' 2323).
8.Την υπ’ αριθμ. 5045/116550/26.10.2015 υπουργική απόφαση «Καθορισμός λεπτομερειών για την παραγωγή ανακαθορισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλής/ σακχάρου σταφυλής» (Β' 2323).
9.Την υπ’ αριθμ. 673/141426/10.11.2014 απόφαση «Υποδείγματα εντύπων για την εφαρμογή των άρθρων 1 έως 36 του Ν. 4235/2014 (Α' 32) στον τομέα των τροφίμων» (Β' 3109).
10.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες λειτουργίας και ελέγχου των οινοποιείων στις περιπτώσεις συστέγασης με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, χυμού από σταφύλια ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη και σακχαρούχες ύλες εξαιρουμένης της περιπτώσεως της συστέγασης οινοποιείου με αποσταγματοποιείο και ποτοποιείο.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης νοούνται ως:
1.Συστέγαση εγκαταστάσεων: η άσκηση δραστηριοτήτων στο ίδιο κτίριο ή σε διαφορετικά κτίρια εντός του ίδιου οικοπέδου ή γηπέδου σύμφωνα με τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης που ισχύουν για τον χώρο εγκατάστασης.
2.Χυμός από σταφύλια: ο χυμός που παράγεται αποκλειστικά από οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 6 του Μέρους IV του Παραρτήματος II του Καν (ΕΕ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
3.Οινοποιεία: οι εγκαταστάσεις παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων όπως αυτά ορίζονται στο Μέρος II του Παραρτήματος VII του Καν (ΕΕ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
4.Χυμοποιεία: οι εγκαταστάσεις παραγωγής χυμού από σταφύλια οινοποιήσιμων ποικιλιών.
Άρθρο 3
Χώροι οινοποιείων και μηχανολογικός εξοπλισμός
1.Οι χώροι (κύριοι και βοηθητικοί) των οινοποιείων που συστεγάζονται με μία ή περισσότερες από τις εγκαταστάσεις του άρθρου 1 θα πρέπει να είναι αυτόνομοι, αποκλειστικοί και σαφώς διαχωρισμένοι από τους χώρους των εγκαταστάσεων με τις οποίες συστεγάζονται.
Συγκεκριμένα, οι χώροι παραλαβής της α' ύλης (σταφύλια/γλεύκος), της παραγωγής των οίνων, της αποθήκευσης των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, των οίνων προς αποθήκευση ή επεξεργασία, θα χρησιμοποιούνται μόνο για την κάλυψη των αναγκών των οινοποιείων.
2.Στην περίπτωση που η οινοποιητική επιχείρηση δραστηριοποιείται και στην εμφιάλωση αμπελοοινικών προϊόντων η παράγραφος 1 ισχύει για τους χώρους του εμφιαλωτηρίου σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5042/116548/26.10.2015 υπουργική απόφαση (Β' 2323).
Άρθρο 4
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία λειτουργίας οινοποιείου
1.Στην περίπτωση συστέγασης οινοποιείου με μία ή περισσότερες από τις εγκαταστάσεις του άρθρου 1, ο νόμιμος εκπρόσωπος του οινοποιείου, ενημερώνει την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (εφεξής ΔΑΟΚ) στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, για την συστέγαση αυτή υποβάλλοντας σχετική δήλωση, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Ι.
Η ΔΑΟΚ με τη σειρά της ενημερώνει σχετικά, το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (εφεξής ΠΚΠΦ&ΠΕ).
2.Η οινοποιητική επιχείρηση έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία η οποία αφορά στον αμπελοοινικό τομέα και συγκεκριμένα:
α) την υποβολή των απαραίτητων δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων, κατά περίπτωση
β) την μεταφορά των αμπελοοινικών με τα καθορισμένα από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία συνοδευτικά έγγραφα
γ) την ορθή επισήμανση των αμπελοοινικών προϊόντων προς εμπορία
δ) την ορθή και έγκαιρη καταχώρηση στα βιβλία των στοιχείων που αφορούν στην είσοδο και έξοδο κάθε προϊόντος στις εγκαταστάσεις της καθώς και στις επεξεργασίες που πραγματοποιήθηκαν
ε) την παραγωγή και επεξεργασία των αμπελοοινικών προϊόντων σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες οινολογικές πρακτικές. Ειδικότερα:
η αύξηση του φυσικού κατ’ όγκο αλκοολικού τίτλου (εμπλουτισμός) των νωπών σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών, του γλεύκους σταφυλιών που έχει υποστεί μερική ζύμωση, του νεαρού οίνου που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ζύμωσης και του οίνου, τις αμπελοοινικές περιόδους όπου απαιτείται, επιτυγχάνεται μόνο με τις επεξεργασίες και σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο μέρος Ι, του Παραρτήματος VIII του Καν (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την υπ’ αριθ. 331058/25.09.2008 κοινή υπουργική απόφαση.
η γλύκανση των οίνων επιτρέπεται μόνο εφόσον επιτυγχάνεται με τα προϊόντα και τη διαδικασία που προβλέπεται στο Παράρτημα 1Δ του Καν (ΕΚ) αριθ. 606/2009 της Επιτροπής.
στ) Στην περίπτωση που η οινοποιητική επιχείρηση συμμετέχει στην παραγωγή ή και εμφιάλωση οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ποικιλιακών, την τήρηση των διατάξεων των υπ’ αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει και υπ’ αριθμ. 5042/116548/26.10.2015 υπουργική απόφαση.
3.Πέραν των ανωτέρω και προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιλεξιμότητα της α' ύλης και συγκεκριμένα η είσοδος στις εγκαταστάσεις τους σταφυλιών μόνον από οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και από αμπελοτεμάχια με δικαίωμα φύτευσης ή αναφύτευσης, θα πρέπει:
α) Οι αμπελουργοί, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας).
Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής, κατά περίπτωση, καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικου μητρώου με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.
Οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν, να τους προσκομιστούν, τα ανωτέρω στοιχεία από τους αμπελουργούς πριν την συγκομιδή των σταφυλιών.
β) Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές) να πραγματοποιείται η αναγραφή στα τιμολόγια/δελτία αποστολήςπαραλαβής των εξής στοιχείων: το ονοματεπώνυμο και το Α.Φ.Μ. του αμπελοκαλλιεργητή, η ποικιλία αμπέλου των σταφυλιών, ο κωδικός αμπελοτεμαχίου (δεκατριψήφιος) του Αμπελουργικου Μητρώου καθώς και η ποσότητα των συγκομισμένων σταφυλιών ανά αμπελοτεμάχιο.
Στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αμπελοτεμάχια θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αμπελοτεμάχιο.
Σε κάθε περίπτωση είτε η παράδοση του φορτίου πραγματοποιείται από τον ίδιο τον εγγεγραμμένο αμπελοκαλλιεργητή στο Αμπελουργικό Μητρώο για το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο είτε από τρίτο, στο παραστατικό θα αναγράφεται το ΑΦΜ του εγγεγραμμένου αμπελοκαλλιεργητή.
Τα στελέχη των τιμολογίων /δελτίων αυτών θα πρέπει να φυλάσσονται επί πέντε (5) έτη και να επιδεικνύονται σε κάθε ζήτηση των αρμόδιων αρχών ελέγχου.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τις οινοποιητικές με σταφύλια ή γλεύκος, οφείλουν να παρέχουν σε αυτές συγκεντρωτική κατάσταση στην οποία θα αναφέρονται τα ανωτέρω στοιχεία των αμπελουργών.
Άρθρο 5
Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων παραγωγής χυμού από σταφύλια που συστεγάζονται με οινοποιεία
Οι επιχειρήσεις παραγωγής χυμού από σταφύλια που συστεγάζονται με οινοποιεία υποχρεούνται:
1.Πριν από την κατ’ έτος έναρξη λειτουργίας τους και οπωσδήποτε 15 ημέρες πριν την έναρξη αυτής, να ενημερώνουν (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή fax) την αρμόδια ΔΑΟΚ για τον αριθμό των δεξαμενών, την αρίθμηση τους και τη χωρητικότητα τους. Στην περίπτωση που υπάρχουν αποθέματα της προηγούμενης περιόδου λειτουργίας, να δηλώνεται η ποσότητα και οι δεξαμενές αποθήκευσης.
2.Τουλάχιστον δυο ημέρες πριν από εκάστη παραλαβή σταφυλιών, να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια ΔΑΟΚ για την ποσότητα σταφυλιών που θα παραλάβουν.
3.Όσον αφορά στα Τιμολόγια/Δελτία Παραλαβής που εκδίδονται από τα χυμοποιεία ή τις εμπορικές επιχειρήσεις κατά την παραλαβή των σταφυλιών, να εφαρμόζουν τις διατάξεις της παρ. 3 (β) του άρθρου 4 της παρούσας.
4.Να τηρούν βιβλίο όπου θα καταγράφονται οι ποσότητες σταφυλιών που παρέλαβαν ανά δελτίο αποστολής/παραλαβής, οι αριθμοί των δελτίων αποστολής/ παραλαβής αυτών, οι ποσότητες χυμού σταφυλής/θειωμένου χυμού σταφυλής που παρήχθησαν, οι δεξαμενές (αρίθμηση) όπου αποθηκεύτηκαν με την ακριβή ποσότητα ανά δεξαμενή.
5.Να αποστέλλουν στην αρμόδια ΔΑΟΚ, εβδομαδιαία κατάσταση της τεκμηρίωσης της ανωτέρω παραγράφου με τα πλήρη στοιχεία καταγραφής ανά ημέρα.
6.Να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια ΔΑΟΚ τουλάχιστον μια εργάσιμη ημέρα πριν από κάθε διακίνηση χυμού, για την ποσότητα που θα διακινηθεί, τον τόπο προορισμού με τα στοιχεία του παραλήπτη, τον αριθμό κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου, τον σακχαρικό τίτλο του χυμού (Brix ή βαθμός Be).
7.Με το πέρας της κατ' έτος λειτουργίας της επιχείρησης, τυχόν αποθέματα χυμού από σταφύλια να ανακοινώνονται εγγράφως στην αρμόδια ΔΑΟΚ (σε αριθμημένες δεξαμενές).
8.Σε περίπτωση παύσης λειτουργίας της συστεγαζόμενης εγκατάστασης, ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτής, να ενημερώσει την αρμόδια ΔΑΟΚ.
Άρθρο 6
Έλεγχοι και κυρώσεις
1.Οι έλεγχοι διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές όπως αυτές έχουν οριστεί με την παρ. 1 του άρθρου 19 της υπ’ αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 κοινής υπουργικής απόφασης όπως ισχύει.
2.Ο αρμόδιος για τα αμπελοοινικά θέματα υπάλληλος της ΔΑΟΚ, μετά το πέρας λειτουργίας του συστεγαζόμενου χυμοποιείου, προβαίνει σε σφράγιση των δεξαμενών του χυμοποιείου. Η αποσφράγιση των δεξαμενών προκειμένου να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση, διενεργείται κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 της παρούσας.
3.Οι αρμόδιες αρχές ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στα οινοποιεία μη επιλέξιμης πρώτης ύλης (συμπεριλαμβανομένης της σάκχαρης και των σακχαρούχων υλών), διενεργούν απροειδοποίητα, αυτεπάγγελτους ή κατόπιν καταγγελίας, διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους στα οινοποιεία τόσο κατά την διάρκεια του τρυγητού όσο και κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.
4.Οι διοικητικοί έλεγχοι είναι συστηματικοί και διενεργούνται σύμφωνα με τα εδάφια 1 και 2 την παρ. 2 του άρθρου 19 της υπ’ αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 κοινή υπουργική απόφαση όπως ισχύει.
Ωστόσο στις περιπτώσεις συστέγασης οινοποιείων με εγκαταστάσεις του άρθρου 1 που παραλαμβάνουν ως πρώτη ύλη οινοποιήσιμα σταφύλια για παραγωγή χυμού, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα διενεργούνται για κάθε οινοποιείο σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του αριθμού των συνεργαζόμενων με αυτό αμπελοκαλλιεργητών. Εφόσον το οινοποιείο συνεργάζεται με λιγότερο από εκατό αμπελουργούς το δείγμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 αμπελουργούς.
Σε περίπτωση που έχουν διαπιστωθεί σε πρωθύστερο χρόνο παραβάσεις ή παρατυπίες το ποσοστό των διασταυρωτικών ελέγχων διπλασιάζεται.
5.Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται απροειδοποίητα μέσω δείγματος κατάλληλου ποσοστού οινοποιητικών επιχειρήσεων βάσει ανάλυσης κινδύνου με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 19 της υπ’ αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 κοινή υπουργική απόφαση όπως ισχύει σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η διενέργεια και συστηματικών επιτόπιων ελέγχων στην περίπτωση οινοποιητικών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων Προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ποικιλιακών οίνων.
Συγκεκριμένα διενεργούνται έλεγχοι:
στους χώρους, κύριους και βοηθητικούς, των οινοποιείων.
σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από την παραλαβή της α' ύλης μέχρι την εμφιάλωση των αμπελοοινικών προϊόντων.
στα βιβλία εξετάζοντας το ισοζύγιο μεταξύ των εισερχομένων και εξερχόμενων προϊόντων με βάση και τις πραγματικές ποσότητες οίνων όλων των κατηγοριών οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή της επιχείρησης. Σε κάθε έλεγχο των βιβλίων, αυτά σφραγίζονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο επί των αμπελοοινικών θεμάτων οριζόμενο ελεγκτή της ΔΑΟΚ.
στα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων.
στην ορθή χρήση της επισήμανσης και παρουσίασης των αμπελοοινικών προϊόντων. Εάν οι επιτόπιοι έλεγχοι αποκαλύψουν σημαντικές μη συμμορφώσεις, η αρμόδια αρχή αυξάνει καταλλήλως τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων.
6.Πέραν των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές και προβλέπονται στα άρθρα 13, 14 και 19 της υπ’ αριθμ. 5833/155045/12.12.2013 κοινής υπουργικής απόφασης όπως ισχύει, με σκοπό την επαλήθευση των ποιοτικών και τυπικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων αμπελοοινικών προϊόντων, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν για κάθε κατηγορία και παρτίδα οίνου που παράγεται από το οινοποιείο, δειγματοληψία για ισοτοπική ανάλυση των συστατικών στοιχείων της αιθυλικής αλκοόλης σύμφωνα με τις επίσημες αναλυτικές μεθόδους αναφοράς. Τα δείγματα αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια με βάση το πρότυπο ISO/IEC 17025 τα οποία συμμετέχουν σε ένα σύστημα δοκιμών καταλληλότητας που αφορά τις μεθόδους ισοτοπικής ανάλυσης.
Τα έξοδα της αποστολής των δειγμάτων και των ισοτοπικών αναλύσεων βαρύνουν αποκλειστικά την οινοποιητική επιχείρηση.
Έως την ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ για τα αποτελέσματα των ισοτοπικών αναλύσεων και την ύπαρξη πιστοποιητικού περί μη ύπαρξης σάκχαρης ή σακχαρούχων υλών, οι παρτίδες οίνου στις οποίες διενεργήθηκε η δειγματοληψία παραμένουν δεσμευμένες και δεν μπορούν να διακινηθούν για κανέναν λόγο (εμπορία ή αποθήκευση).
7.Μετά το πέρας κάθε επιτόπιου ελέγχου, οι ελεγκτές συντάσσουν έκθεση ελέγχου σύμφωνα με το Υπόδειγμα ΙΙ. Η εν λόγω έκθεση συνυπογράφεται από τον ελεγχόμενο, ο οποίος δύναται να καταγράψει τις τυχόν επιφυλάξεις του επί των παρατηρήσεων ή διαπιστώσεων των ελεγκτών.
8.Τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές κοινοποιούνται στην Δ/νση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
9.Αν οι αρμόδιες αρχές της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, διαπιστώσουν κατά τον έλεγχο μη συμμόρφωση ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας και των διατάξεων της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 4235/2014 (Α' 32) και ιδίως τα άρθρα 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12, 22, 23, 24 και 25.
Κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας, θα καθοριστεί με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ I ΔΗΛΩΣΗ
Συστένασης οινοποιητικής επιχείρησης




Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 5 Μαΐου 2016
ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σύνδεσμοι σχετικών αρχείων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνθήκες, οδηγίες, κανονισμοί, αποφάσεις, ενοποιημένη νομοθεσία της ΕΕ, κ.λπ.).
- Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
της 17ης Δεκεμβρίου 2013 , για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 607/2009 τησ Επιτροπής της 14 Ιουλίου 2009
για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (EK) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τις παραδοσιακές ενδείξεις, την επισήμανση και την παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής, της 27ης Ιουνίου 2008 ,
για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης, τις συναλλαγές με τρίτες χώρες, το δυναμικό παραγωγής και τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 436/2009της Επιτροπής
«για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) 479/2008 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουργικό μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις και τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων και τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα» όπως κάθε φορά ισχύει
Κατεβάσετε επίσης το αρχείο με το πρωτότυπο κείμενο, όπως είναι δημοσιευμένο στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) του Εθνικού Τυπογραφείου.
Υπουργική Απόφαση 2254/53201/2016 - ΦΕΚ 1352/Β/13-5-2013
Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και των διαδικασιών λειτουργίας και ελέγχου των οινοποιείων στις περιπτώσεις συστέγασης με εγκαταστάσεις παραγωγής σταφιδίνης, μαρμελάδας από ξηρή σταφίδα, χυμού από σταφύλια ή με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σάκχαρη κ