x

Σύνδεση

Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφείτε

Υπουργική Απόφαση 360/116675/2024 - ΦΕΚ 2662/Β/2-5-2024

Κριτήρια και τρόπος υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων, πουλερικών και λαγόμορφων.


Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 360/116675/2024

ΦΕΚ 2662/Β/2-5-2024

Κριτήρια και τρόπος υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων, πουλερικών και λαγόμορφων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 111/1975 «Περί ιδρύσεως σφαγείων και πτηνοσφαγείων» (Α' 174), όπως το άρθρο 3 αντικαταστάθηκε με την παρ. 10 του άρθρου 62 του ν. 4235/2014 (Α' 32),

β) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α' 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α' 133).

2.Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 131).

3.Την υπ' αρ. 3065/13.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση» (Β' 4527).

4.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Σκοπός - Ορισμοί

1. Με την παρούσα καθορίζονται τα κριτήρια και ο τρόπος υπολογισμού της ημερήσιας υγειονομικής δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων, πουλερικών και λαγόμορφων.

2. Για την εφαρμογή της παρούσας ως «ημερήσια υγειονομική δυναμικότητα» ορίζεται ο μέγιστος αριθμός ζώντων οπληφόρων ζώων ανά είδος ή πουλερικών και λαγόμορφων που μπορεί να διαχειριστεί ένα σφαγείο ανά ημέρα λειτουργίας με σκοπό την παραγωγή κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών παραλαβής,σταβλισμού, αναισθητοποίησης, σφαγής και αποθήκευσης, σε συνθήκες συμβατές με τους σκοπούς των Κανονισμών (EK) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 (L 139) και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2009 (L 303), έως ότου τα σφάγια φθάσουν στην θερμοκρασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, και ειδικότερα 7°C για τα σφάγια οπληφόρων, 4°C για τα σφάγια πουλερικών και 3°C για τα σπλάχνα.

3. Η ημερήσια υγειονομική δυναμικότητα αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης της εγκατάστασης σφαγείου, με την επιφύλαξη οποιασδήποτε άλλης αδειοδότησης προσδιοριστικής της δυναμικότητας για την ίδια εγκατάσταση, που έχει χορηγηθεί μέσα στα πλαίσια της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 

Άρθρο 2

Αρμόδιες αρχές

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

 

Άρθρο 3

Διαδικασία και τρόπος υπολογισμού

1. Για τον υπολογισμό της ημερήσιας υγειονομικής δυναμικότητας, οι αρμόδιες αρχές αποφασίζουν με βάση τις παραμέτρους του Παραρτήματος.

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και όταν οι αρμόδιες αρχές διευρύνουν την έγκριση των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων, στα πλαίσια του άρθρου 10 του π.δ. 79/2007 (Α' 95).

3. Όταν κατά τους υπολογισμούς της δυναμικότητας, προκύπτουν διαφορετικά μεγέθη ως προς τη δυναμικότητα κάθε μεμονωμένης παραμέτρου του Παραρτήματος, η δυναμικότητα η οποία εγκρίνεται είναι η μικρότερη από αυτές.

4. Οι υπεύθυνοι των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων υποχρεούνται μαζί με την αίτηση έγκρισης ή τροποποίησης αυτής να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές τεχνική έκθεση, στην οποία τεκμηριώνεται ο μέγιστος αριθμός ζώντων οπληφόρων ζώων ανά είδος ή πουλερικών και λαγόμορφων που μπορούν να διαχειριστούν ανά ημέρα λειτουργίας με σκοπό την παραγωγή κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών παραλαβής, σταβλισμού, αναισθητοποίησης, σφαγής και αποθήκευσης.

 

Άρθρο 4

Κυρώσεις

Στους παραβάτες των διατάξεων της παρούσας επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 3, 9, 10, 13 και 23 του ν. 4235/2014 (Α' 32).

 

Άρθρο 5

Μεταβατικές διατάξεις

Εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση της παρούσας, οι υπεύθυνοι των υφιστάμενων σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων καταθέτουν την τεχνική έκθεση της παρ. 4 του άρθρου 3, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η δυναμικότητά τους.

 

Άρθρο 6

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπ' αρ. 1221/50912/16.04.2014 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Υπολογισμός της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων με μετρήσιμες παραμέτρους και μεγέθη» (Β' 1090).

 

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

A. Παράμετροι για τον υπολογισμό της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων Α.1. Παράμετροι χώρων αναμονής (στάβλων) των ζώων πριν από τη σφαγή

Η τήρηση αυτών των παραμέτρων απαιτείται προκειμένου η παραμονή των ζώων στους χώρους αναμονής να τηρεί τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων.

α) 3,25 m2 απαιτούμενος χώρος ανά βοοειδές > 400 Kg Z.B.

β) 0,65-1 m2 απαιτούμενος χώρος ανά χοιρινό 85-110 Kg Z.B.

γ) 0,56 m2 απαιτούμενος χώρος ανά αιγοπρόβατο, 0,25 m2 ανά αμνοερίφιο.

Α.2. Παράμετροι με βάση τον μηχανολογικό εξοπλισμό Λαμβάνονται υπόψη:

α) Η ωριαία δυναμικότητα της κάθε γραμμής σφαγής με βάση τις προδιαγραφές του προμηθευτή-κατασκευαστή του μηχανολογικού εξοπλισμού ή κάθε άλλη σχετική τεκμηρίωση.

β) Το μήκος των γραμμών σφαγής και οι χρόνοι εκτέλεσης των διαφόρων εργασιών (αναισθητοποίηση, αφαίμαξη, εκδορά, ζεμάτισμα, εκσπλαχνισμός, τεμαχισμός κ.λπ.).

γ) Ο αριθμός των εργαζομένων. δ) Οι τυχόν βάρδιες λειτουργίας του προσωπικού του σφαγείου.

Α.3. Παράμετροι ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων

Η τήρηση αυτών των παραμέτρων απαιτείται ώστε τα σφάγια να αποκτήσουν τη θερμοκρασία των 7°C προκειμένου να διακινηθούν.

1. Για σφάγια βοοειδών

α) Απόσταση μεταξύ παράλληλων αξόνων του ψυγείου (άξονα από άξονα) = 85-90 cm β) Απόσταση ακραίων αξόνων από τοίχο = 0,50 m γ) Απόσταση μεταξύ ημιμορίων σφαγίων βοοειδών = όση απαιτείται προκειμένου στο κάθε μέτρο της γραμμής να αντιστοιχούν 1,5 ημιμόρια βοοειδών.

2. Για σφάγια χοιρινών

α) Απόσταση μεταξύ παράλληλων αξόνων του ψυγείου (άξονα από άξονα) = 0,65 m β) Απόσταση ακραίων αξόνων από τοίχο = 0,50 m γ) Απόσταση μεταξύ ημιμορίων σφαγίων χοιρινών = όση απαιτείται προκειμένου στο κάθε μέτρο της γραμμής να αντιστοιχούν 2,5 ημιμόρια χοιρινών.

3. Για σφάγια αιγοπροβάτων

α) Απόσταση μεταξύ παράλληλων αξόνων του ψυγείου (άξονα από άξονα = 0,55 m ή 0,90 m) στα πολυτσίγκελα. β) Απόσταση ακραίων αξόνων από τοίχο = 0,50 m.

Β. Παράμετροι για τον υπολογισμό της δυναμικότητας των σφαγείων πουλερικών/λαγόμορφων Λαμβάνονται υπόψη:

α) Η ωριαία δυναμικότητα της κάθε γραμμής σφαγής με βάση τις προδιαγραφές του προμηθευτή-κατασκευα- στή του μηχανολογικού εξοπλισμού, ή κάθε άλλη σχετική τεκμηρίωση.

β) Η μέθοδος ψύξης των σφάγιων πουλερικών (υδρό- ψυξη, αερόψυξη) και η δυναμικότητα αυτής.

γ) Το μήκος της γραμμής σφαγής και οι χρόνοι εκτέλεσης των διαφόρων εργασιών (ανάρτηση, αναισθητοποίηση, κ.λπ.). δ) Ο αριθμός των εργαζομένων. ε) Οι τυχόν βάρδιες λειτουργίας του προσωπικού του σφαγείου.

Γ. Αποθήκευση των παραγόμενων ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) στα σφαγεία οπληφόρων ζώων, πουλερικών και λαγόμορφων

Κατά τον υπολογισμό της ημερήσιας υγειονομικής δυναμικότητας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι χώροι αποθήκευσης και ο τρόπος διαχείρισης των ΖΥΠ. Τα ΖΥΠ που παράγονται κατά τη διαδικασία σφαγής απαιτείται να αποθηκεύονται σε χώρο αποκλειστικής χρήσης για την αποθήκευση αυτών μέχρι την απομάκρυνσή τους από το σφαγείο και την περαιτέρω διαχείρισή τους σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009 (L 300) και την υπ' αρ. 612/118658/8.5.2020 (Β' 1983) κοινή απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, όσον αφορά τη διαχείριση του αίματος που προκύπτει κατά την αφαίμαξη απαιτούνται δεξαμενές αποθήκευσης αντίστοιχης χωρητικότητας και αριθμού ανάλογα με την κατηγοριοποίηση αυτού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Απριλίου 2024

 

 

 

Έχει διαβαστεί 662 φορές

Τελευταία Νέα