Υπουργική Απόφαση Τ/4333/2001 - ΦΕΚ 1097/Β/22-8-2001 (Καταργημένη)
Υ.Α.Τ/4333/2001 : Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.
Συνδρομητικές Υπηρεσίες
- Το Νομοθέτημα έχει κωδικοποιηθεί σε αρχείο ενιαίο κειμένου, με ενσωματωμένες τις διατάξεις με τις οποίες έχει συμπληρωθεί - τροποποιηθεί μεταγενέστερα.
- Η υπηρεσία προβολής και μεταφόρτωσης κωδικοποιημένων κειμένων είναι διαθέσιμη ΔΩΡΕΑΝ, μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη, με πρόσβαση στις Συνδρομητικές Υπηρεσίες.
- Απαιτείται μεγαλύτερο επίπεδο πρόσβασης για την προβολή των Συνδρομητικών Υπηρεσιών.
Εάν είστε μέλος και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις συνδρομητικές Υπηρεσίες, πατήστε ΕΔΩ για Σύνδεση.
-Θέματα Βοήθειας και Υποστήριξης για τις συνδρομητικές υπηρεσίες.
ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΦΕΚ
Το παρακάτω κείμενο διατάξεων αποτελεί το αρχικό κείμενο των διατάξεων, όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ., οι οποίες έχουν τροποποιηθεί με μεταγενέστερες διατάξεις
Υπουργική Απόφαση υπ΄αριθ. Τ/4333/2001
ΦΕΚ 1097/Β/2282001
Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Το Ν. 2741/1999 περί «Συστάσεως Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» και ιδίως το άρθρο 21, παρ. 2 (ΦΕΚ 199/Α/28.9.1999).
2. Τις διατάξεις, του άρθρου 1 παρ. 2α του Ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118/Α/93) «Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις», σε συνδυασμό με το Π.Δ. 365/97 «Διατήρηση εποπτείας Ν.Π.Δ.Δ. από το Υπουργείο Ανάπτυξης» (ΦΕΚ 241/Α/97).
3. Το Π.Δ. 27/96 (ΦΕΚ 19/Α/96) «Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας, ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το Π.Δ. 142/12.6.01 (ΦΕΚ 123/Α/2001) «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Τουρισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
4. Το Π.Δ. 143/2000 (ΦΕΚ 122/Α/13.4.2000) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργού».
5. Το άρθρο 24, παρ. 4 του Ν. 2919/2001 (ΦΕΚ 128/Α/25.6.2001).
6. Την με αριθ. 503565/13.7.2001 γνώμη του Προέδρου Ε.Ο.Τ.
7. Τις διατάξεις του Π.Δ. 223/2000 «Οργανισμός του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» (ΦΕΚ 192/Α/2000).
8. Την υπ’ αριθ. 487 Κ.Υ.Α. «Υγιεινή των τροφίμων σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου» (ΦΕΚ 1219/Β/2000).
9. Την ανάγκη ανάδειξης και καθιέρωσης της ποιοτικής Ελληνικής Κουζίνας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ως Πολιτιστικού και κατά συνέπεια Τουριστικού Πόρου.
10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Άρθρο 1
Καθιέρωση Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.
1. Καθιερώνουμε Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.
2. Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα είναι σήμα με ειδικό λογότυπο του ΕΟΤ και με την ένδειξη ότι ο ΕΟΤ πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων Ελληνικής Κουζίνας σε συνδυασμό με αντίστοιχα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.
3. Το ειδικό σήμα χορηγείται από τον ΕΟΤ μετά από αίτηση του επιχειρηματία και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης, η λήψη του είναι προαιρετική.
4. Το Σήμα χορηγείται για μια τριετία στο όνομα του επιχειρηματία και αφορά το συγκεκριμένο κέντρο εστίασης ή αναψυχής για το οποίο υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.
5. Τα ειδικό σή μα δικαιούνται να ζητή σουν και να λάβουν τα κέντρα εστίασης ή αναψυχής, που προσφέρουν καλής ποιότητας Ελληνική Κουζίνα, γεγονός που διαπιστώνεται σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 2
'Οροι και προϋποθέσεις χορήγησης του Σήματος
Η χορήγηση του Ειδικού Σήματος ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα γίνεται στις επιχειρήσεις (κέντρα) εστίασης και αναψυχής που θα υποβάλλουν σχετική αίτηση εφόσον πληρούν τις παρακάτω κατηγορίες υποχρεωτικών προϋποθέσεων:
1. Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων και στις αίθουσες και υπαίθριους χώρους εστίασης.
2. Συνθήκες άψογης καθαριότητας στους χώρους Υγιεινής.
3. Τήρηση των προδιαγραφών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, όπως περιγράφονται στον Οδηγό Υγιεινής για τις επιχειρήσεις εστίασης. Η συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής διαπιστώνεται με σχετική βεβαίωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Η βεβαίωση αυτή θα δίνεται μετά από έλεγχο από κλιμάκιο οριζόμενο από τον ΕΦΕΤ.
4. Σχολαστική τήρηση, από το απασχολούμενο προσωπικό, των αναγκαίων όρων προσωπικής υγιεινής.
5. Μη χρησιμοποίηση πλαστικών τραπεζομάντηλων ή πλαστικών πιάτων ή ευτελών πλαστικών καθισμάτων.
6. Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιολάδου για τα μαγειρευτά (εφόσον η συνταγή και η παράδοση προβλέπει χρήση ελαιολάδου) και παρθένου ελαιολάδου για τις σαλάτες, νωπές ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων (ενημέρωση καταναλωτών).
7. Προσφορά μόνο ελληνικής φέτας. Η προσφορά τύπων τυριού υποκατάστατων της φέτας αποκλείεται. Σε περίπτωση που δεν προσφέρουν αυτού του τύπου το τυρί, θα πρέπει να προσφέρουν ένα τουλάχιστον τοπικό τυρί καλής ποιότητας.
8. Αν τα υποψήφια για τη λήψη του Σήματος κέντρα προσφέρουν πατάτες τηγανητές, θα πρέπει να προσφέρουν «ελληνική πατάτα τηγανητή» με την υποχρεωτική περιγραφή στους τιμοκαταλόγους «πατάτα κομμένη ροδέλες, τηγανισμένη σε ελαιόλαδο». Παρέχεται η δυνατότητα να προσφέρεται και η κοινή τηγανιτή πατάτα, σε καμία, όμως, περίπτωση προτηγανισμένη.
9. Προσφορά ελληνικού καφέ, που θα παρασκευάζεται στη φωτιά και όχι στον ατμό. Συνιστάται το σερβίρισμα με τον παραδοσιακό τρόπο, με το μπρίκι στο τραπέζι.
10. Το κουβέρ να περιλαμβάνει υποχρεωτικά: ελιές, ή/ και πάστα ελιάς, ή/ και τοπικό ορεκτικό. Βούτυρο μπορεί να παρέχεται μόνο, εφόσον ζητηθεί.
11. Η «ελληνική σαλάτα» να παρουσιάζεται με την συμπληρωματική περιγραφή: «τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, ρίγανη, τυρί φέτα και ελαιόλαδο» και θα περιλαμβάνει τα υλικά αυτά, θα σερβίρεται δε φρεσκοκομμένη και με αρίστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο. Είναι δυνατόν να εμπλουτίζεται με χορταρικά εποχής ή άλλα (π.χ. ρόκα, καπαρόφυλλα).
Άρθρο 3
Βαθμολογούμενα κριτήρια
1. Τα κριτήρια που τίθενται και περιγράφονται στο παρόν άρθρο υπό τύπο «οδηγιών» βαθμολογούνται το καθένα χωριστά με βάση την κλίμακα 1 10. Ένα κέντρο εστίασης ή αναψυχής καθίσταται επιλέξιμο για τη λήψη του Σήματος εφόσον λάβει από τα βαθμολογούμενα κριτήρια συνολική βαθμολογία όχι μικρότερη των πενήντα (50) βαθμών, με βάση οποιαδήποτε από τα βαθμολογούμενα κριτήρια. Τα βαθμολογούμενα κριτήρια έχουν ως εξής:
α. Η βιτρίνα η επίπλωση και η διακόσμηση που δεν θα πρέπει να είναι ευτελούς αισθητικής και υλικής αξίας.
β. Ο κατάλογος, ο οποίος συνιστάται να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή για τα παραδοσιακά εδέσματα και να αναφέρει προέλευση, βασικά υλικά ή/ και τρόπο παρασκευής, πρέπει δε να είναι σωστά μεταφρασμένος σε μία τουλάχιστον ευρέως διαδεδομένη ξένη γλώσσα.
γ. Η προσφορά χαρακτηριστικών πιάτων της τοπικής κουζίνας. Για την βαθμολόγηση αυτού του κριτηρίου αξιολογείται ιδιαίτερα:
- Η πρωτοτυπία του καταλόγου.
- Τα χαρακτηριστικά πιάτα.
- Η τεχνική της παρασκευής.
- Η παρουσίαση και προβολή των προσφερόμενων εδεσμάτων.
δ. Η συστηματική χρησιμοποίηση ελληνικών τοπικών προϊόντων όπως π.χ. κρέατα, τυριά, λαχανικά και φρούτα.
ε. Η προσφορά καλού ψωμιού τόσο τις καθημερινές όσο και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα (οπότε παρατηρείται έλλειψη φρέσκου ψωμιού. Κέντρα εστίασης και αναψυχής, που παρασκευάζουν μόνα τους καλής ποιότητας ψωμί, θα έχουν πρόσθετη αξιολόγηση.
στ. Η διάθεση και παρουσίαση τοπικών εμφιαλωμένων κρασιών καθώς και κρασιών από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Για την βαθμολόγηση αυτού του κριτηρίου αξιολογείται ιδιαίτερα:
- Η ύπαρξη Ειδικών Καταλόγων με σύντομη περιγραφή.
- Οι ενημερωμένοι σερβιτόροι.
- Ο Χώρος φύλαξης των κρασιών (θερμοκρασία, οσμές κ.λπ).
- Ο τρόπος και η θερμοκρασία σερβιρίσματος.
2. Το υποψήφιο κέντρο εστίασης και αναψυχής πέραν των παραπάνω κριτηρίων βαθμολογείται για την συνολική ποιότητα και γνησιότητα των προσφερόμενων προϊόντων ελληνικής Κουζίνας (εδέσματα, κρασιά) αξιολογείται Δε και βαθμολογείται με βάση την κλίμακα 1 100 κατά την διαδικασία του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης. Το υποψήφιο για την λήψη του Σήματος κέντρο καθίσταται επιλέξιμο εάν λάβει, ως προς το κριτήριο αυτό, βαθμολογία τουλάχιστον εξήντα (60) βαθμών. Διευκρινίζεται ότι στα πλαίσια του παρόντος κριτηρίου είναι δυνατόν να αξιολογούνται και να βαθμολογούνται κέντρα τα οποία προσφέρουν εθνική ή/και τοπική Ελληνική Κουζίνα.
Άρθρο 4
Διαδικασία Χορήγησης Ειδικού Σήματος
1. Το Ειδικό Σήμα χορηγείται από τον Ε.Ο.Τ. ύστερα από έλεγχο ο οποίος θα διενεργείται από ειδικά όργανα ελέγχου.
2. Για τον προσδιορισμό της σύνθεσης των ειδικών οργάνων ελέγχου αλλά και γενικότερα για την εφαρμογή των όρων της παρούσας απόφασης το Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εστιατόρων, δηλαδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ) αποτελεί ειδικό Σύμβουλο του ΕΟΤ.
Η ΠΟΕΣΕ υποβάλλει στον ΕΟΤ σχέδιο δράσης στο οποίο περιλαμβάνεται η όλη οργάνωση της χορήγησης του σήματος και προτάσεις για την επιλογή των ελεγκτών, καθώς και περιγραφή των προσόντων τους, όπως και πρόταση για τα συλλογικά όργανα ελέγχου, τα οποία θα συσταθούν. Σε κάθε συλλογικό όργανο ελέγχου θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος οριζόμενος από τον ΕΟΤ.
Το σχέδιο δράσης εγκρίνεται από τον ΕΟΤ, ο οποίος εκδίδει και τις, αναγκαίες, για τη σύσταση των οργάνων, αποφάσεις. Την ευθύνη της εφαρμογής της παρούσας έχει ο ΕΟΤ, ο οποίος και καλύπτει όλες τις δαπάνες λειτουργίας των οργάνων.
Ο ΕΟΤ δύναται να συστήσει με απόφαση του Προέδρου του, και δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο θα ελέγχει κατά πόσον τηρήθηκαν αντικειμενικά οι όροι και προϋποθέσεις της παρούσας σε περίπτωση χορήγησης του σήματος ή απόρριψης σχετικής αίτησης, είτε κατόπιν αιτήματος επιχειρηματία είτε αυτεπαγγέλτως.
3. Ο έλεγχος εκ μέρους των συλλογικών οργάνων έγκειται (α) στη διαπίστωση της συνδρομής των υποχρεωτικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση του Σήματος του άρθρου 2 της παρούσας, (β) στη διαπίστωση της συμμόρφωσης του επιχειρηματία με τις οδηγίες για τη χορήγηση του σήματος και στη βαθμολόγηση αυτών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας, καθώς επίσης και (γ) στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση της ποιότητας και της γνησιότητας της προσφερόμενης Ελληνικής Κουζίνας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
4. Ο αιτούμενος επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να δέχεται τους χωρίς προειδοποίηση ελέγχους του οικείου συλλογικού οργάνου, που ορίζεται για το σκοπό αυτό. Το κόστος των προς δοκιμή φαγητών και κρασιών βαρύνει τον ίδιο. Οι ελεγκτές είναι εφοδιασμένοι με ειδικό έγγραφο του ΕΟΤ, το οποίο επιδεικνύουν στον επιχειρηματία.
5. Σε περίπτωση απόρριψης, ο επιχειρηματίας μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο ευθύς ως το κατάστημά του εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις χορήγησης του ειδικού σήματος κατά τις διατάξεις της παρούσας. Αν ο βαθμός, που συγκεντρώνει το κέντρο επί τη βάσει της βαθμολογίας των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3 της παρούσας το καθιστά μη επιλέξιμο, οι ελεγκτές παρέχουν συμβουλές στον επιχειρηματία για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του.
6. Τα συλλογικά όργανα ελέγχου διενεργούν ελέγχους και στα κέντρα τα οποία ήδη έλαβαν Σήμα κατά τις διατάξεις της παρούσας, προκειμένου να πιστοποιούν την διαρκή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων αυτής, κατά τη διάρκεια ισχύος του Σήματος. Ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αφαίρεση του Σήματος, εάν κάποια από τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας δεν τηρείται, αν δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες, που οδήγησαν στην αρχική βαθμολογία επί τη βάσει των οδηγιών της παραγράφου 1 του άρθρου 3 ή αν το όργανο κρίνει ότι υπάρχει σημαντική υποβάθμιση της αρχικά διαπιστωμένης ποιότητας της Ελληνικής Κουζίνας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3. Στην περίπτωση αυτή, ο επιχειρηματίας ουδεμία αξίωση έχει κατά του ΕΟΤ.
Άρθρο 5
Αφαίρεση του Εδικού Σήματος
Εκτός από τις περιπτώσεις που ρητά αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα αφαιρείται και στις παρακάτω περιπτώσεις:
Α. Αλλαγή στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
Β. Μετακόμιση (στην περίπτωση αυτή το Σήμα χορηγείται με σύντομη διαδικασία, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές με την εγκατάσταση προϋποθέσεις και στο νέο κατάστημα δεν έχουν μεταβληθεί οι σχετικές με τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις της παρούσας συνθήκες).
Γ. Αλλαγή του χαρακτήρα του κέντρου εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινέζικη κουζίνα).
Άρθρο 6
Κίνητρα για λήψη Ειδικού Σήματος
Σε περίπτωση που επιχειρηματίας έχει υποβάλλει αίτηση για λήψη του ειδικού σήματος στα πλαίσια προγράμματος ενίσχυσης για την Ελληνική Κουζίνα, το οικείο συλλογικό όργανο διαπιστώνει αιτιολογημένα την κατ' αρχήν δυνατότητα του κέντρου εστίασης να λάβει το σήμα επί τη βάσει των κριτηρίων των άρθρων 2 και 3 της παρούσας, με εξαίρεση τις υποχρεωτικές προδιαγραφές των εδαφίων 3 και 5 του άρθρου 2 και τις οδηγίες των εδαφίων α, β, και στ του άρθρου 3, οι δαπάνες των οποίων είναι δυνατόν να καλύπτονται από το πρόγραμμα ενίσχυσης.
Άρθρο 7
Δικαιολογητικά χορήγησης Ειδικού Σήματος
1. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία του ΕΟΤ στην Περιφέρεια στην οποία έχει έδρα το κατάστημα, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Απλή δήλωση ότι πληρούνται οι υποχρεωτικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 και ότι έχουν ληφθεί υπόψη και υλοποιηθεί οι οδηγίες του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
β) Αντίγραφο ενδεικτικού καταλόγου εδεσμάτων και κρασιών (Ο κατάλογος δεν θα είναι δεσμευτικός. Ο επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να τον προσαρμόζει στα εποχιακά προϊόντα, εφόσον τηρεί τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας).
γ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας του κέντρου εστίασης ή αναψυχής.
δ) Παράβολο εκατό χιλιάδων (100.000) δρχ. υπέρ του ΕΟΤ.
2. Όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση θα ελέγχονται, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι πλήρη.
3. Μετά την προβλεπόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στις Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας οι αιτήσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θα κατατίθενται στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Τουρισμού ή τα Γ ραφεία Υποστήριξης Τουρισμού των Περιφερειών οι οποίες μετά τον έλεγχο πληρότητας των αιτήσεων θα τις διαβιβάζουν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΤ.
Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος
1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα. 8 Αυγούστου 2001
Κατεβάσετε επίσης το αρχείο με το πρωτότυπο κείμενο, όπως είναι δημοσιευμένο στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) του Εθνικού Τυπογραφείου
Y.A.Τ/4333/2001 - ΦΕΚ 1097/Β/22-8-2001
Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα.
