Υπουργική Απόφαση Οικ.280557/2005 - ΦΕΚ 818/Β/15-6-2005
Καθορισμός του χρόνου, ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, των Τοπικών οίνων καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν τον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους.
ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΦΕΚ
Το παρακάτω κείμενο διατάξεων αποτελεί το αρχικό κείμενο των διατάξεων, όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ., οι οποίες έχουν τροποποιηθεί με μεταγενέστερες διατάξεις.
Αριθ. Οικ. 280557
Καθορισμός του χρόνου, ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, των Τοπικών οίνων καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν τον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 22 παρ. 3 του ν. 992/1979 «Περί οργανώσεως των διοικητικών υπηρεσιών για την εφαρμογή της Συνθήκης της Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και ρύθμιση συναφών θεσμικών και οργανωτικών θεμάτων» (Α' 280).
β. Του άρθρου 1 παρ. 1, 2 και 3 του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (Α' 34) όπως τροποποιήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 6, του ν. 1440/1984 «Συμμετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο, στα αποθεματικά και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισμού Εφοδιασμού «ΕΥΡΑΤΟΜ» (Α' 70) και το άρθρο 65 του ν. 1892/1990 (Α' 101).
γ. Του άρθρου 29Α' του ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (Α' 137), το οποίο προσετέθη με το άρθρο 27 του ν. 2081/1992 (Α' 154) και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ.2α του ν. 2469/1997 «Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις» (Α' 38).
δ. Του π.δ. 402/1988 «Οργανισμός Υπουργείου Γεωργίας» (Α' 187), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 385/94 «Περί Οργανισμού του Υπ. Γεωργίας» (Α' 216).
12. Το Π.Δ 202/23.9.2004 (Α' 176) «Διορισμός Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
3.Τον Καν. (ΕΚ) 1493/1999 του Συμβουλίου «Γ ια την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα.
4.Τον Καν. (ΕΚ) 753/2002 της Επιτροπής για την θέσπιση ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 1493/1999 του Συμβουλίου όσον αφορά την περιγραφή, την ονομασία, την παρουσίαση και την προστασία ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων.
5.Τον Καν.(ΕΚ) 884/2001 της Επιτροπής «για τις λεπτομέρειες εφαρμογής σχετικά με τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων και των βιβλίων που θα πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα» και την υπ’ αριθμ. 285870/1.9.2004 κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σε εφαρμογή αυτού.
6.Τον Καν.(ΕΚ) 2729/2000 της Επιτροπής «Σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής όσον αφορά τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα» και την υπ’ αριθμ. 388052/2001 απόφαση του Υπ. Γεωργίας, που εκδόθηκε σε εφαρμογή αυτού.
7.Το ν.δ. 243/1969 «περί βελτιώσεως και προστασίας της αμπελουργικής παραγωγής»(ΦΕΚ 144/Α'/25.7.1969), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 427/1976 «περί αντικαταστάσεως, συμπληρώσεως και καταργήσεως ενιαίων διατάξεων του ν.δ. 243/1969» (ΦΕΚ 230/Α'/31.8.1976).
8.Τον ν. 396/1976 «περί οινολογικών κατεργασιών και εμπορίας οίνων» (ΦΕΚ 198/Α'/31.7.1976).
9.Το π.δ. 523/77 «Περί καθορισμού της διαδικασίας διώξεως παραβάσεων τινών του ν.δ. 243/1969, όπως έχει τροποποιηθεί από τον ν. 427/1976 (ΦΕΚ 170/Α'/18.6.1977).
10.Τις υπουργικές αποφάσεις αναγνώρισης των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Νεμέα», «Δαφνές», «Νάουσα», «Ραψάνη», «Πεζά», «Αρχάνες», «Σητεία», «Αμύνταιο», «Γ ουμένισσα», «Πάρος», «Πλαγιές Μελίτωνα».
11.Την υπ’ αριθμ. 3/30.8.2004 σχετική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (Κ.Ε. Π.Ο.).
12.Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται ο χρόνος ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας και των Τοπικών οίνων, καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν τον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους.
ΤΙΤΛΟΣ I
ΟΙΝΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.(Ο.Π.Α.Π.)
Άρθρο 1
Ερυθροί οίνοι Ο.Π.Α.Π.
Καθορίζονται ο χρόνος διάθεσης, οι ενδείξεις για την διάθεση άμεσα στην κατανάλωση, καθώς και οι γενικές ενδείξεις παλαίωσης.
1.Οι ερυθροί οίνοι ΟΠΑΠ δύνανται να διατίθενται στην κατανάλωση μετά τους έξι (6) πρώτους μήνες της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους, εκτός αν φέρουν μια από τις ενδείξεις των παραγράφων 2 & 3 του παρόντος άρθρου.
2.Οι ερυθροί οίνοι ΟΠΑΠ που διατίθενται από τον εμφιαλωτή στην αγορά για κατανάλωση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους, μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη:
«ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ» ή «ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ».
Οι οίνοι με την ανωτέρω ένδειξη συνιστάται να διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μέχρι το τέλος του πρώτου τετράμηνου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους.
Στην επισήμανση των οίνων αυτών αναγράφεται υποχρεωτικά το έτος συγκομιδής των σταφυλιών παραγωγής του οίνου.
3.Εφόσον ο συνολικός χρόνος παλαίωσης υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι (6) μήνες σε δρύινα βαρέλια, οι ερυθροί οίνοι ΟΠΑΠ μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη:
«ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή «ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Η παραπάνω ένδειξη μπορεί να συμπληρωθεί από την φράση για «για έξι (6) μήνες»
4.Οι Ερυθροί Οίνοι ΟΠΑΠ οι οποίοι έχουν παραμείνει σε δρύινα βαρέλια πάνω από δώδεκα (12) μήνες, δύνανται να φέρουν την ένδειξη:
«ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή «ΠΑΛΑΙΩΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Η ένδειξη αυτή δύναται να συμπληρωθεί με τη φράση Για ... X μήνες/έτη
Όπου X: 12, 14, 16, 18 ... κ.ο.κ. μήνες ή 1, 1%, 2 ... κ.ο.κ έτη, παλαίωσης στο βαρέλι.
Άρθρο 2
Λευκοί και Ερυθρωποί οίνοι Ο.Π.Α.Π.
Καθορίζονται οι ενδείξεις για την διάθεση άμεσα στην κατανάλωση καθώς και οι γενικές ενδείξεις παλαίωσης.
1.Οι Λευκοί και Ερυθρωποί οίνοι ΟΠΑΠ που διατίθενται από τον εμφιαλωτή στην αγορά για κατανάλωση μέχρι 10 Δεκεμβρίου της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους, μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη:
«ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ» ή «ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ»
Οι οίνοι με την ανωτέρω ένδειξη συνιστάται να διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους.
Στην επισήμανση των οίνων αυτών αναγράφεται υποχρεωτικά το έτος συγκομιδής των σταφυλιών.
2.Οι Λευκοί και Ερυθρωποί οίνοι ΟΠΑΠ εφόσον η αλκοολική ζύμωση του γλεύκους παραγωγής τους έγινε σε δρύινα βαρέλια, ωρίμασαν σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και διατίθενται στην κατανάλωση μετά από έξι (6) μήνες από την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου, μπορούν να περιγράφονται με μια από τις κατωτέρω ενδείξεις,.
«ΟΙΝΟΠΟΙΗ0ΗΚΕ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
«ΟΙΝΟΠΟΙΗ0ΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Οι ενδείξεις αυτές δύνανται να συμπληρωθούν με τη φράση «Για τρεις (3) μήνες».
Οι Λευκοί οίνοι ΟΠΑΠ εφόσον διατίθενται στην κατανάλωση έξι (6) μήνες μετά από την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου, από τους οποίους τρεις (3) μήνες τουλάχιστον, ωρίμασαν σε δρύινα βαρέλια. μπορούν να περιγράφονται με την κατωτέρω ένδειξη,
«ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Η ένδειξη αυτή δύναται να συμπληρωθεί από τη φράση «Για τρεις (3) μήνες»
3.Οι Λευκοί οίνοι ΟΠΑΠ οι οποίοι έχουν παραμείνει σε δρύινο βαρέλι πάνω από δώδεκα (12) μήνες, δύνανται να φέρουν συμπληρωματικά την ένδειξη:
«ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΠΑΛΑΙΩΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Η ένδειξη αυτή δύναται να συμπληρωθεί με την φράση «Για ... X μήνες/έτη
Όπου X: 12, 14, 16, 18 ... κ.ο.κ. μήνες ή 1, 1%, 2 ... κ.ο.κ. έτη, παλαίωσης στο βαρέλι.
ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΙ ΟΙΝΟΙ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ (ΤΟΠΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ).
Άρθρο 3
Ερυθροί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη.
Καθορίζονται ο χρόνος διάθεσης, οι ενδείξεις για την διάθεση άμεσα στην κατανάλωση, καθώς και οι γενικές ενδείξεις παλαίωσης, των ερυθρών επιτραπέζιων οίνων με γεωγραφική ένδειξη.
1.Οι ερυθροί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη, δύνανται να διατίθενται στην κατανάλωση, άμεσα.
2.Οι ερυθροί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη που διατίθενται από τον εμφιαλωτή στην αγορά για κατανάλωση μέχρι 10 Δεκεμβρίου της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους, μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη:
«ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ» ή «ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ».
Οι οίνοι με την ανωτέρω ένδειξη συνιστάται να διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μέχρι το τέλος του πρώτου τετράμηνου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους.
Στην επισήμανση των οίνων αυτών αναγράφεται υποχρεωτικά το έτος συγκομιδής των σταφυλιών.
3.Εφόσον ο συνολικός χρόνος παλαίωσης υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι (6) μήνες σε ξύλινα βαρέλια, οι ερυθροί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη:
«ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή «ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Η ένδειξη αυτή μπορεί να συμπληρωθεί με τη φράση «για έξι (6) μήνες»
4.Οι ερυθροί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη οι οποίοι έχουν παραμείνει σε ξύλινα βαρέλια πάνω από δώδεκα (12) μήνες, μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη: «ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή «ΠΑΛΑΙΩΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Η ένδειξη αυτή μπορεί να συμπληρωθεί από τη φράση «Για ... X μήνες/έτη»
Όπου X: 12, 14, 16, 18 ... κ.ο.κ. μήνες ή 1, 1%, 2 ... κ.ο.κ. έτη, παλαίωσης στο βαρέλι.
Άρθρο 4
Λευκοί και Ερυθρωποί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη.
Καθορίζονται ο χρόνος διάθεσης, οι ενδείξεις για την διάθεση άμεσα στην κατανάλωση, καθώς και οι γενικές ενδείξεις παλαίωσης, των Λευκών και Ερυθρωπών επιτραπέζιων οίνων με γεωγραφική ένδειξη.
1.Οι Λευκοί και Ερυθρωποί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί οίνοι) που διατίθενται από τον εμφιαλωτή στην αγορά για κατανάλωση μέχρι 10 Δεκεμβρίου της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους, μπορούν να περιγράφονται με την ένδειξη:
«ΝΕΟΣ ΟΙΝΟΣ» ή «ΝΕΑΡΟΣ ΟΙΝΟΣ»
Οι οίνοι με την ανωτέρω ένδειξη συνιστάται να διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους.
Στην επισήμανση των οίνων αυτών αναγράφεται υποχρεωτικά το έτος συγκομιδής των σταφυλιών.
2.Οι Λευκοί και Ερυθρωποί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη εφόσον η αλκοολική ζύμωση του γλεύκους παραγωγής τους έγινε σε ξύλινα βαρέλια, ωρίμασαν σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον τρεις (3) μήνες και διατίθενται στην κατανάλωση μετά από έξι (6) μήνες από την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους, μπορούν να περιγράφονται με μια από τις κατωτέρω ενδείξεις:
«ΟΙΝΟΠΟΙΗ0ΗΚΕ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
«ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΟΙΝΟΠΟΙΗ0ΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Οι ενδείξεις αυτές δύνανται να συμπληρωθούν από τη φράση « Για τρεις (3) μήνες»
3.Οι λευκοί και ερυθρωποί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη εφόσον διατίθενται στην κατανάλωση έξι (6) μήνες μετά από την έναρξη της αμπελουργικής περιόδου παραγωγής τους , από τους οποίους τρεις (3) μήνες τουλάχιστον, ωρίμασαν σε ξύλινα βαρέλια. μπορούν να περιγράφονται με μια από τις κατωτέρω ενδείξεις:
«ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Οι ενδείξεις αυτές δύνανται να συμπληρωθούν από τη φράση « Για τρεις (3) μήνες».
4.Οι Λευκοί και Ερυθρωποί επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη οι οποίοι έχουν παραμείνει σε βαρέλι πάνω από δώδεκα (12) μήνες, δύνανται να φέρουν συμπληρωματικά τις ενδείξεις:
«ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή
«ΠΑΛΑΙΩΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ»
Και η ένδειξη αυτή δύναται να συμπληρωθεί επίσης με την ένδειξη:
Για ... X μήνες / έτη
Όπου X: Xρόνος παλαίωσης στο βαρέλι π.χ 12, 14, 16, ... κ.ο.κ. μήνες ή 1, 1%, 2 ... κ.ο.κ. έτη.
Άρθρο 5
Απόδοση στην Αγγλική, Γ αλλική και Γ ερμανική γλώσσα.
Η απόδοση των ενδείξεων των άρθρων 1, 2, 3, και 4 της παρούσας, γίνεται στην γαλλική, αγγλική και γερμανική γλώσσα αντίστοιχα, ως ακολούθως:
1.«ΝΕΑΡΟΣ» ή «ΝΕΟΣ»
«NOUVEAU»
2.«ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή «ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» («Για X μήνες»)
« ELEVE EN FUT» («POUR X. MOIS»)
«OAK MATURED» ή «BARREL MATURED» («FOR X MONTHS»)
«IM FASS GEREIFT» («FUR X MONATE»)
3.«ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» («Για X μήνες») ή
«ΠΑΛΑΙΩΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» («Για X μήνες»)
1 «VIEILLI EN FUT» («POUR X. MOIS»)
1 «AGED IN OAK» ή «BARREL AGED» («FOR X. MONTHS»)
1 «IM FASS GEALTERT’ («FUR X. MONATE»)
4.«ΟΙΝΟΠΟΙΗ0ΗΚΕ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΣΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ( «Για X μήνες») ή
«ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ( «Για X μήνες»)
«FERMENTE ET ELEVE EN FUT («POUR X. MOIS»)
«OAK FERMENTED AND MATURED» ή «BARREL FERMENTED AND MATURED» («FOR X. MONTHS»)
«IM FASS VERGOREN UND GEREIFT» («FUR X. MONATE»)
5.«ΟΙΝΟΠΟΙΗ0ΗΚΕ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ή «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ» ( «Γ ια X μήνες»)
«FERMENTATION EN FUT» («POUR X. MOIS»)
«BARREL FERMENTED» («FOR X. MONTHS»)
«IM FASS VERGOREN» («FUR X. MONATE»)
Όπου X: οι μήνες ωρίμανσης ή παλαίωσης κατά περίπτωση όπως αυτοί προβλέπονται στα άρθρα 1,2,3 και 4 της παρούσας.
Άρθρο 6
Υποχρεώσεις του εμφιαλωτή.
Ο εμφιαλωτής ο οποίος ενδιαφέρεται να κάνει χρήση, στην επισήμανση των οίνων που εμφιαλώνει ή συσκευάζει, των ενδείξεων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση, γνωστοποιεί στην αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας, στην περιοχή της οποίας λειτουργεί το εμφιαλωτήριο, για κάθε αμπελοοινικό έτος με έγγραφη δήλωση του, τα ακόλουθα στοιχεία:
1.Τις ενδείξεις τις οποίες προτίθεται να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά για κάθε τύπο οίνου και για κάθε εμπορική ονομασία.
2.Το έτος παραγωγής του οίνου.
3.Τον τόπο που πραγματοποιήθηκαν η οινοποίηση, η ωρίμανση ή η παλαίωση μέχρι την εμφιάλωση του οίνου κατά περίπτωση.
4.Τους περιέκτες στους οποίους ο οίνος παρέμεινε μέχρι και το χρονικό διάστημα που υποβάλλεται η δήλωση καθώς και την χωρητικότητα αυτών ανά μονάδα περιέκτη και συνολικά.
5.Τη ποσότητα του οίνου, καθώς και τον αριθμό και τον όγκο των φιαλών/συσκευασιών στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί η εν λόγω ένδειξη.
6.Στην περίπτωση που η εμφιάλωση/συσκευασία του οίνου πραγματοποιείται σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο οινοποίησης, ωρίμασης ή παλαίωσης κατά περίπτωση επισυνάπτονται αντίγραφα των συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς του.
7.Στην περίπτωση που η οινοποίηση, ωρίμανση ή η παλαίωση του εν λόγω οίνου έχει γίνει σε οινοποιητική εγκατάσταση που βρίσκεται στα διοικητικά όρια άλλης Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης από εκείνης που θα πραγματοποιηθεί η εμφιάλωση, επισυνάπτεται βεβαίωση της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία βεβαιώνονται τα στοιχεία των σημείων 2, 3 και 4.
Η βεβαίωση αυτή δεν απαιτείται στην περίπτωση που στο θεωρημένο συνοδευτικό έγγραφο μεταφοράς του οίνου αναγράφεται από τον αποστολέα, το έτος παραγωγής του οίνου καθώς και ότι ο εν λόγω οίνος έχει οινοποιηθεί ή/και ωριμάσει ή / και παλαιώσει κατά περίπτωση για 6,12, ... κ.ο.κ. μήνες.
Η δήλωση αυτή του εμφιαλωτή δύναται να υποβάλλεται ένα μήνα πριν την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ωρίμασης ή παλαίωσης του οίνου και σε καμιά περίπτωση δεν έπεται χρονικά της κυκλοφορίας του προϊόντος στο εμπόριο.
Άρθρο 7
Έλεγχοι
Για τον έλεγχο εφαρμογής της παρούσας πραγματοποιούνται τακτικοί επιτόπιοι έλεγχοι τουλάχιστον δύο φορές ανά αμπελοοινικό έτος καθώς και έκτακτοι, στην μονάδα οινοποίησης ή/ και εμφιάλωσης ή/ και αποθήκευσης των οίνων, στα βιβλία αποθήκης και στα συνοδευτικά έγγραφα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύστερα από έλεγχο ότι η επισήμανση του προϊόντος έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα, συντάσσεται πρακτικό από τον αρμόδιο ελεγκτή της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας. Στο πρακτικό αναγράφονται η ημερομηνία δειγματοληψίας, τα αποθέματα που βρέθηκαν στο σημείο ελέγχου, τα δοχεία συσκευασίας, ο αριθμός παρτίδας αυτών, ο τόπος εμφιάλωσης, ο εμφιαλωτής και τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την παράβαση. Στο πρακτικό επίσης επισυνάπτονται ετικέτες (κύριες ή βοηθητικές), περιλαίμια, επιστόμια που αφορούν την συγκεκριμένη παράβαση.
Η δίωξη των παραβάσεων προκειμένου για τους οίνους Ο.Π .Α.Π γίνεται με βάση το π.δ. 523/1977 (ΦΕΚ 170/Α'/1977).
Άρθρο 8
Κυρώσεις.
Δεν επιτρέπεται η κατοχή προς πώληση, η διάθεση στην αγορά της E.E και η εξαγωγή, οίνων των οποίων η επισήμανση ή η συσκευασία δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της παρούσας σε ότι την αφορούν.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ύστερα από έλεγχο των στοιχείων ότι η επισήμανση των οίνων δεν συμφωνεί με την παρούσα απόφαση, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Στην περίπτωση που ο εμφιαλωτής δεν τηρήσει την υποχρέωση του να γνωστοποιήσει τα απαραίτητα στοιχεία του άρθρου 6 της παρούσας, στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, τότε αποκλείεται από όλα τα παρεμβατικά μέτρα που προβλέπονται στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς (Καν. (ΕΚ) 1493/99 του Συμβουλίου).
Άρθρο 9
Τροποποιήσεις Υπουργικών αποφάσεων.
Με την παρούσα τροποποιούνται ως προς το χρόνο παλαίωσης οι αποφάσεις του Υπ. Γεωργίας που αφορούν την αναγνώριση των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας:
Νεμέα [323530/15.2.1995, (ΦΕΚ 126/Β/1995).]
Δαφνές [213850 /1572/11.2.1972, (ΦΕΚ 169/Β/1972)]
Νάουσα [396584/9.10.1995, (ΦΕΚ 964/Β/1995)]
Ραψάνη [ 378022/110116/15.9.1971, (ΦΕΚ 773/Β/1971)]
Πεζά [ 213850/1572/11.2.1972, (ΦΕΚ 169/Β/1972)]
Αρχάνες [213850/1572/11.2.1972, (ΦΕΚ 169/1972) ]
Σητεία [301958/25.2.1998, (ΦΕΚ 227/Β/1998) ]
Αμύνταιο [385757/18.8.1995, (ΦΕΚ 747/1995)]
Γουμένισσα [313749/19.12.2002, (ΦΕΚ 1602/Β/2002) ]
Πάρος [301963/25.2.1998, ( ΦΕΚ 227/Β/1998 ]
Πλαγιές Μελίτωνα [ 290772/5115/1983]
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005
(Ακολουθεί υπόδειγμα για το οποίο βλέπε στο οικείο ΦΕΚ)
Κατεβάσετε το αρχείο με το πρωτότυπο κείμενο, όπως είναι δημοσιευμένο στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) του Εθνικού Τυπογραφείου.
Υπουργική Απόφαση Οικ.280557/2005 - ΦΕΚ 818/Β/15-6-2005
Καθορισμός του χρόνου, ωρίμανσης, παλαίωσης και διάθεσης στην κατανάλωση, των οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, των Τοπικών οίνων καθώς και των ενδείξεων κατά την επισήμανσή τους που αφορούν τον τρόπο παραγωγής ή τις μεθόδους παρασκευής τους.