Προεδρικό Διάταγμα 78/1989 - ΦΕΚ 36/Α/7-2-1989
Καθορισμός Επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων α) Τεχνολογίας Τροφίμων και β) Διατροφής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΡΙΘ. 78/1989
ΦΕΚ 36/Α/7-2-1989
Καθορισμός Επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων α) Τεχνολογίας Τροφίμων και β) Διατροφής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις του εδ. γ' της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1 <183 (ΦΕΚ 173/24.11.1983 τ. Α').
2.Την από 8/2.9.87 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Τ.Ε.).
3.Την αρ. 692/28.9.88 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικράτειας με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Επαγγελματικά δικαιώματα Πτυχιούχων του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
1.Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Επιστήμης Τροφίμων και τη διαδικασία της συντήρησης επεξεργασίας και ποιοτικού Ελέγχου των Τροφίμων, της αξιοποίησης των υποπροϊόντων και συμμετέχουν στο βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των βιομηχανικών Τροφίμων.
2.Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, ή ως αυτοαπασχολούμενοι ως εξής:
α) Στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και στις Υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των Τροφίμων.
β) Εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών.
γ) Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
δ) Εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
ε) Συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
στ) Άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
ζ) Άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.
3.Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εξελίσσονται σε
όλο το φάσμα της Διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων.
4.Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις επιχειρήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
5.Οι πτυχιούχοι του τμήματος απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
6.Οι πτυχιούχοι του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Άρθρο 2
Επαγγελματικά δικαιώματα Πτυχιούχων του τμήματος Διατροφής
1.Οι πτυχιούχοι του τμήματος Διατροφής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμενες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Διατροφής και Διαιτολογίας:
2.Οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να απασχοληθούν με τα παρακάτω αντικείμενα:
α) Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, β) Κατάρτιση ετικέτας με πληροφορίες για τα περιεχόμενα, θρεπτικά συστατικά και την κάλυψη των ημερησίων αναγκών από αυτά.
γ) Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων.
δ) Κατάρτιση Γ ενικών και Ειδικών διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους.
ε) Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής πα-ραγωγής γευμάτων.
3.Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα απασχόλησης στους παρακάτω φορείς και στα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας:
α) Νοσοκομεία - Ιδιωτικές κλινικές:
κατάρτιση διαιτολογίου και επίβλεψη παρασκευής γευμάτων για τους ασθενείς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.
β) Κέντρα Υγείας: σχεδιασμός ειδικών διαιτολογίων, παροχή πληροφοριών για ειδικά διαιτολόγια που καθορίζονται από τον θεράποντα γιατρό.
γ) Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων: έλεγχος της θρεπτικής τους αξίας βάσει των αναλυτικών στοιχείων που παρέχονται από τους αρμόδιους επιστήμονες.
δ) Ινστιτούτα αδυνατίσματος: καθορισμός διαιτολογίων και παρακολούθηση εφαρμογής τους.
ε) Βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων: σχεδιασμός για την παραγωγή ειδικών τροφίμων, παιδικές τροφές, για διαβητικούς κ.λπ.,
στ) Ξενοδοχειακές μονάδες - Κρουαζιερόπλοια - Αλυσίδες εστιατορίων: υπεύθυνοι προμηθειών και κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.
ζ) Γηροκομεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.
η) Παιδικές κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις υπερηλίκων: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου παρακολούθηση εφαρμογών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
θ) Ορφανοτροφεία: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.
ι) Φοιτητικές Λέσχες και Μαθ. Εστίες: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου.
ια) Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση διαιτολογίου.
ιβ) Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα.
ιγ) Οικοτροφεία.
ιδ) Μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: κατάρτιση προγράμματος προμηθειών, κατάρτιση μενού ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.
4.Ο βαθμός ευθύνης των πτυχιούχων του τμήματος καλύπτει όλο το φάσμα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους.
5.Οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα λειτουργίας καταστήματος εμπορίας διαιτητικών τροφών.
6.Οι πτυχιούχοι του τμήματος Διατροφής της ΣΤΕΤΔ απα-σχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης σύμφωνα πάντοτε με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης μπορούν να απασχοληθούν με την έρευνα θεμάτων της ειδικότητάς τους.
7.Οι πτυχιούχοι του τμήματος Διατροφής της ΣΤΕΤΔ με την απόκτηση του πτυχίου τους μπορούν άμεσα να εξασκήσουν το επάγγελμα στο πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.
Άρθρο 3
1.Η ισχύς αυτού του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2.Στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 30 Ιανουάριου 1989
Προεδρικό Διάταγμα 78/1989 - ΦΕΚ 36/Α/7-2-1989
Καθορισμός Επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων α) Τεχνολογίας Τροφίμων και β) Διατροφής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων.
Διαβάστε επίσης
- Προεδρικό Διάταγμα 150/2009 - ΦΕΚ 194/Α/1-10-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 159/2009 - ΦΕΚ 199/Α/1-10-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 158/2009 - ΦΕΚ 199/Α/1-10-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 104/2009 - ΦΕΚ 130/Α/5-8-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 67/2009 - ΦΕΚ 89/Α/11-6-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 66/2009 - ΦΕΚ 89/Α/11-6-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 45/2009 - ΦΕΚ 58/Α/8-4-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 44/2009 - ΦΕΚ 58/Α/8-4-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 9/2009 - ΦΕΚ 21/Α/9-2-2009
- Προεδρικό Διάταγμα 186/2008 - ΦΕΚ 247/Α/3-12-2008
- Προεδρικό Διάταγμα 183/2008 - ΦΕΚ 246/Α/3-12-2008
- Προεδρικό Διάταγμα 181/2008 - ΦΕΚ 244/Α/1-12-2008
- Προεδρικό Διάταγμα 180/2008 - ΦΕΚ 244/Α/1-12-2008
- Προεδρικό Διάταγμα 199/2007 - ΦΕΚ 226/Α/14-9-2007
- Προεδρικό Διάταγμα 226/2006 - ΦΕΚ 227/Α/19-10-2006
- Προεδρικό Διάταγμα 174/2006 - ΦΕΚ 184/Α/5-9-2006
- Προεδρικό Διάταγμα 97/2006 - ΦΕΚ 98/Α/16-5-2006
- Προεδρικό Διάταγμα 312/2003 - ΦΕΚ 264/Α/19-11-2003
- Προεδρικό Διάταγμα 141/2003 - ΦΕΚ 119/Α/19-5-2003
- Προεδρικό Διάταγμα 287/2002 - ΦΕΚ 257/Α/23-10-2002